Назад

Садят 600 дървета в първия аквапарк в София

02.09.2019 г., стр. 6

Строителството на водното съоръжение приключва в началото на ноември

Отварят закрития басейн през зимата

Екип на „Монитор"

600 дървета ще бъдат засадени през есента в първия аквапарк в София. Водната атракция ще бъде в парк „Възраждане", а до момента е изградена на 80%. По план строителството трябва да приключи в началото на ноември.

В парка се планира богато озеленяване

Проектът предвижда освен дървета зеленината в пространство да бъде допълнена с над 10 хиляди храста и 5 хиляди цветя. В зелените площи ще има 130 пейки, шезлонги и 2 чешми. Пет зелени площадки ще бъдат разположени в периферията на парка. Специална атракция ще бъде съществуващият сега голям дъб с корона с диаметър 25 метра. През уикенда аквапаркът бе проверен и от кмета на София Йорданка Фандъкова, която обясни, че след приключването на строителството ще започне приемането на обекта и узаконяването на съоръженията, така че до края на тази, началото на следващата година да заработи закрития басейн. Строителството на обекта започна в края на януари. По проект на терен от 25 дка ще бъдат изградени 5 открити басейна

- три от които детски, един развлекателен с дълбочина 140 см и хидромасажен. Предвиждат се 2 водни пързалки тип „ролба" с по 1 улей и 1 пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса, предназначени за лица с ръст над 130 см. В зоната ще има закрит басейн и SPA център с ползване на минералната вода от находището „Баталова воденица". Водният атракцион ще може да приеме до 500 посетители. В обслужващата сграда ще има и заведение за бързо хранене. Пред нея ще бъде разположен водоналивен кът, от които софиянци и гости на града ще могат да си наливат безплатно минерална вода по всяко време на денонощието. „Само до преди няколко години цялото това място централно място във „Възраждане", беше един запуснат и заграден терен. Водихме тежки съдебни дела с фирми, които претендираха за собственост върху терена. Успяхме да защитим, че земята е общинска и сега вече имаме нов парк, спортен комплекс и аквапарка", коментира Фандъкова при инспекцията на обекта.

Дезинфектират пясъчниците два пъти годишно

Пясъчниците в детските площадки трябва да се дезинфектират два пъти годишно, констатираха от Националния център по обществено здраве и анализи. В Столичната община това е прието още преди две години, уточниха пред „Монитор" от кметството. Според експертите опасностите за подрастващите от замърсения пясък са свързани с кожни заболявания, стомашно-чревни инфекции и др.

Именно заради това общината в Благоевград взе решение да замени пясъчници с други атракциони. Подобна практика обаче засега в София не се предвижда. Само в район „Люлин" има над 200 междублокови пространства с детски площадки. „Стремим се да ги поддържаме качествено. Понякога пясъкът се ползва за дребни строителни дейности, още по-абсурдното е, когато се ползва за подложка на домашните любимци", коментира кметът на района Милко Младенов пред Нова телевизия.

Той обаче заяви, че няма планове да бъдат премахвани тези пясъчници, защото и родителите ги искат. Глоби има за нарушителите, но самите те трудно се доказват и намират, подчерта Младенов. От „Московска" 33 потвърдиха, че не искат да премахват пясъчниците и ще се стараят да ги поддържат с наличния ресурс.