Назад

Различната улица на София

23.11.2019 г., стр. 7

„Малко Търново" ще предлага интерактивни преживявания, ще представя история и даже градски легенди

През октомври едно от любимите места в центъра на града - най-късата пешеходна улица на столицата „Малко Търново", стана повод за гордост и снимки из социалните мрежи на стотици софиянци. Докато до миналата година улицата имаше течове и проблеми с подземната инфраструктура, износени настилки и парапети, от есента тя е с повече жълти павета, стъпала от естествен гранит, чисти фасади и осветление, напомнящо за стара София.

За да се случи ремонтът, помогна частната компания BLD, която създава жилищни комплекси и има дългосрочна програма за подобряване на градската среда в София. В последните две години BLD създаде нови публични места за гражданите и от „Лозенец" и „Манастирски ливади -Изток". Водещи в техните проекти са активната комуникация с местните жители, за да се установи какво е нужно и как да се осъществи то. По тяхна инициатива още в началото на годината започна широка дискусия за ремонта и на улица „Малко Търново".

Тъй като това е историческият център на София и едно от любимите и емблематичните места в него, подходихме с изключително уважение към историята на улицата и вдъхновението от спомените, които тя пази - разказва Адрияна Михайлова, която води комуникациите на проекта за BLD. - По идея на Малина Едрева от Столичния общински съвет първо организирахме разговор в бившия бар „Луна" с видни интелектуалци, писатели, артисти. Те първи видяха предложението за обновяване, дарено на общината от арх. Радомир Серафимов. Дадоха ценна обратна връзка, която беше отразена в проекта. В хода на дискусията се обсъждаха и много исторически спомени, градски митове и легенди. Така се роди идеята за по-сериозно историческо проучване."

В проучването се включи проф. Николай Поппетров от БАН, събрани бяха архивни кадри от Музея за история на София, агенция „Архиви". Потърсени бяха снимки и факти от „Стара София" и „Български архитектурен модернизъм". Те потвърдиха, че улицата със стъпалата събира почти цялата история за развитието на града.

Под жълтите й павета има останки от антична Сердика. Там е била първата реклама в столицата и първата сграда на модернизма. В прочутия бар „Луна" са се отбивали представители на царската фамилия, а по-късно е бил собственост на небезизвестния Дим Дуков. Зад една черна врата се крият мазета, ползвани по време на комунизма като килии на Държавна сигурност, откъдето се разпределяли хора към концлагерите.

С „Малко Търново" е свързана една от най-любопитните легенди на града. Някога улицата се е казвала „Часовникова", тъй като там била типичната за българските възрожденски градове часовникова кула, увековечена в творба на известния австрийски художниик и инженер Йозеф Обербауер. Твърди се, че часовниковата кула била системно подпалвана от часовникарите, защото им пречела на бизнеса. По фасадата на сградата на агенция „Архиви" пък все още личат следите и от друг пожар - този на бившия Партиен дом.

Всички събрани факти за историята на улицата бяха представени в изложба в галерия „Архиви" през май заедно с преработената версия на проекта за реновиране на улицата. Организирано беше публично обсъждане, на което присъстваха собственици на сградите, медии и граждани.

„Проектът за реновиране се прие добре от всички участници в обсъждането, а след събитието имаше още две седмици, в които гражданите да го разгледат и да изпратят коментари. Въпреки широкото медийно отразяване не получихме критики. Вярваме, че проектът се хареса именно защото запазва историческия облик на улицата, но отговаря и на съвременните стандарти за безопасност и естетика", разказва Ирина Кънева, търговски и маректинг директор на BLD.

Така в началото на лятото започна ремонтът, който включва подмяна на подземната инфраструктура и настилки, отстраняване на течове, пребоядисване на надраскани фасади, почистване на окабеляване, ново осветление и елементи. При смяната на канализацията бе открит късноосмански зид и последва историческо проучване и запечатване на зида.

Паралелно BID и общината продължиха работа върху задачата как да съхранят и популяризират всички тези исторически спомени, които пази ул. „Малко Търново", за да ги разказваме на гражданите и гостите и направим улицата още по-любим символ на София.

Направихме първите по рода си в София работилници с най-съвременните методи на включващия дизайн и поканихме гражданите да се включат с идеи как да оживим улицата, черпейки вдъхновение от историята й - разказва Филип Бояджиев, преподавател по дизайн в Художествената академия и автор на информационната система за ориентация в София, който се включи в проекта по покана на BLD.

Събрахме страхотни, вдъхновяващи идеи и резултати от работилниците. Така създадохме идейния проект за финалната фаза от реновирането, който нарекохме „Улица на времето". Той може да превърне „Малко Търново" в интерактивно преживяване, за да представя легенди и разкази от историята на града на посетители и минувачи чрез елементи в градския дизайн. В „улицата на времето" ще има възможност да надникнеш на определени места, за да научиш историята на сградите или да разбереш какво е имало под краката ти преди векове. В интерактивната инсталация „Времето лекува" ще можеш да оставиш спомени, от които искаш да се отървеш.

Целият проект Улица на времето" е публикуван на сайта на направление „Архитектура и градоустройство" на Столичната община, а от BLD събират обратна връзка на building. difference@bld.bg. След съгласуване с институциите проектът ще бъде реализиран, за да се превърне най-късата пешеходна улица на София в онзи символ на града, който разказва неговите истории и легенди.

За BID този проект не е самоцелен, нито пък е единствено дарение към гражданите на столицата. София е нашият град и мислим как да развиваме средата постоянно - разказва Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD. - Освен „Малко Търново" тази година направихме още две улици. През октомври започнахме продължението на ул. „Костенски водопад", за да стига от бул. „Тодор Каблешков" до ул. „Васил Стефанов".

Улицата ще бъде новата пътна артерия и бърза връзка на квартала с центъра на града. Това е коледният подарък на BLD за всички жители на кв. „Манастирски ливади - Изток", където строим нашия жилищен комплекс MONA. В „Кръстова вада", където е KRISTA, току-що асфалтирахме ул. „Ген. Иван Колев".

За новия ни проект Sofia Slow life District ще изградим база за училище с детска градина заедно с наш партньор, за да решим въпроса с локалните удобства за клиентите ни там. Те имат високи изисквания към средата, която обитават."