Назад

Поправиха скулптурата на Чапкънов

22.11.2019 г., стр. 9

Захванаха го за ръката и плочите

Новият бастун на Пенчо труден за крадене

Новият бастун на Пенчо Славейков е по-труден за крадене, защото сега се захваща не на едно, а на две места.

Вчера беше монтиран нов бастун на Пенчо в композицията на Георги Чапкънов за баща и син Славейкови на едноименния столичен площад.

Пейка

От общината си поставиха 10-дневен срок, за да поправят откраднатото, и го спазиха, дори предсрочно. Само седмица след като вандал отмъкна бастуна на поета от пейката, където седи с баща си, новият е върнат. Този път с уговорката, че ще е още по-здраво поставен и с потопя ма мъка биха го отмъкнали бандитите. Старият бастун е бил закрепен с винт към ръката на фигурата на Пенчо. При новия дръжката е едновременно завинтена и заварена, а долният му край е хванат с шпилка за плочките. Сега вандалите ще трябва да къртят и да режат, ако искат да отнемат бастуна, другият вариант е да отмъкнат цялата пейка с двете бронзови фигури на нея и барабар с плочките отдолу.

Материал

Чапкънов преди време каза пред „Телеграф,,, че не знае вече от какъв материал трябва да си прави статуите, за да не ги крадат. Пейката на Петко и Пенчо Славейкови е поредната скулптура на ваятеля, която бе повредена.