Назад

Парното със 750 млн. лв дълг, търсят инвеститор да даде 500 млн. лева

27.11.2019 г., стр. 5

Той ще трябва да изгради нови мощности

ДАРИНКА ИЛИЕВА

756 млн. лв. са дълговете на „Топлофикация - София“. Близо 600 млн. лв. от тях са към БЕХ, а 138 млн. лв. - за природен газ, като в тях влиза и авансова фактура от 50 млн. лв. за ноември. Това стана ясно на заседанието на комисията по финанси към СОС, на което беше изслушано ръководството на дружеството.

„Обслужваме коректно задълженията си. Няма причина за безпокойство“, заяви шефът на „Топлофикация - София“ Александър Александров, който пое поста преди дни.

Според него решението на проблема е дружеството да произвежда повече еленергия и диверсификация на доставките на гориво.

До март трябва да са готови всички анализи, за да може СОС да гласува старт на процедура за търсене на външен стратегически инвеститор. Той ще трябва да изгради нови когенерации, с които да се увеличи производството на енергия, като инвестира 500 млн. лв. По подготовката се работи с Европейската банка за възстановяване и развитие.

Заради старта на отоплителния сезон една от първите задачи на Алекдандров била да разпореди стрес тест на всички системи на дружеството, включително и действията при авария.

5000 жалби от потребители са постъпили от началото на годината до края на август. При 450 хил. абонати тези с проблеми били под 3%.

Работи се и по изготвяне на профили на потребителите, за да се установи колко са енергийно бедните, които се нуждаят от подпомагане.

От началото на годината дружеството е успяло да привлече около 2000 нови абонати, а през миналата година са били присъединени 3081 нови потребители.