Назад

Общината слага 150 филтъра на частни комини в „Красна поляна“

05.12.2019 г., стр. 4

Фандъкова: "До 3 г. ще монтираме общо 2000"

Още 150 филтъра на комини на частни жилищни сгради в „Красна поляна“ ще постави безплатно Столичната община до края на месеца. Така съоръженията за пречистване на газовете, излизащи от сгради, в които отоплението е на дърва или въглища в града, ще станат над 180.

„Започваме изпълнението на новата общинска програма. Тя е 3-годишна и за този период ще поставим общо 2000 филтъра на комините на сгради в „Красна поляна“ и „Слатина“, защото там има най-много сигнали за замърсяване на въздуха от битово отопление.

Това е допълваща мярка към двата ни големи проекта, с които иде подменим безплатно отоплението на 1/3 от домакинствата, които ползват дърва или въглища. Подпомагаме домакинства, които не могат да се включат в големите проекти, защото не отговарят на условията“, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя присъства на монтирането на първия от 150-те филтъра на сграда на бул. „Възкресение“.

През миналата година пилотно в район „Красна поляна“, който е сред районите с най-мръсен въздух в града, бяха монтирани 35 филтъра.

„Тествахме ги и данните показват, че ефективността им е над 80% по-малко фини прахови частици, които се отделят при горенето. Разговарях с една жена, която живее в жилище, на което сме монтирали филтър, и според нея разходът на електричество е минимален - „жълти стотинки“. Данните показват, че поставянето на филтър увеличава с между 12 и 15 лв. годишно сметките за ток“, обясни Фандъкова.

Тя подчерта, че общината си е поставила за цел до 3 години да се намалят емисиите на фини прахови частици и София да влезе в допустимите норми.

Консумацията на филтъра е 30 вата, колкото една електрическа крушка, разясни Дамян Дамянович от консорциума, изпълняващ проекта.

Цената на един филтър е 3950 лв.

Правят се и периодични проверки в общинските жилища във Виетнамски общежития. Очаква се напролет там да бъдат премахнати още три блока.