Назад

Новите почетни граждани на 2019 г.

17.09.2019 г., с. XXXVII

 

Новите почетни граждани на 2019 г.

184 вече имат знак и лента с цвета на знамето на столицата Сред тях са Стоянка Мутафова и Лили Иванова, посмъртно - Гунди и Котков

 

Композиторът Стефан Димитров, музикантът Васко Кръпката, световноизвестният цигулар Веселин Пантелеев - Ешкена-зи и още 7 известни българи, както и бившият посланик на САЩ Ерик Рубин ще получат във вторник най-високото отличие на Столичната община и ще станат почетни граждани на София.

Това се случва на тържествена сесия на Столичния общински съвет в Деня на София - 17 септември.

Отличени още са актьорът Ириней Константинов и ре-жисьорката Бина Ха-ралампиева, трима спортисти - олимпийската шампионка по академично гребане Здравка Йорданова и алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков. Почетни софиянци ще станат и акад. Георги Минчев и строителният инженер Делчо Гю-ров.

От 1993 г. досега 184 известни българи носят това отличие. Сред тях са легендарната Стоянка Мутафова, примата Лили Иванова и покойният днес Георги Калоян-чев, футболните звезди от САЩ '94 г. начело с треньора Димитър Пенев. Бившата президентска двойка на франция Никола и Сесилия Саркози също са носители на званието заради помощта им при освобождаването на медицинските ни сестри в Либия.

През 2014 г. посмъртно са удостоени Гунди и Котков.

За всеки почетен софиянец има специален знак и лента, която е с цвета на знамето на София, както и удостоверение, подписано от кмета на града и от председателя на Столичния общински съвет. Те имат право да бъдат включвани в представителни делегации на София и да присъстват на заседания на СОС със съвещателен глас.

В рамките на един мандат общинският съвет може да удостои със званието максимум 33-ма отличили се българи.

 

Стефан Димитров, композитор:

София има особен вкус, няма го в Сан Франциско, Мюнхен или Стокхолм

Обичам София. Роден съм в нея преди 70 г. и съм свидетел на всичките й обрати. Но винаги съм я харесвал.

Имал съм възможност да живея в различни градове по света и съм обиколил доста. Но София има чар, който не притежава нито един друг град - нито Сан франциско, нито Мюнхен, нито Стокхолм. Особен вкус има София с тези сгради, които бяха много занемарени. Сега като че ли просветна всичко в града.

Роден съм на бул. „Сталин" 35 (днешния бул. „Витоша") на пресечката с ул. „Васил Коларов" (днешна „Солунска"). Това си е моят град.

Много са местата в София, които ми харесват. Толкова е хубав сега Южният парк, улиците, магазините станаха други.

Уютен е градът, поне в централната му част.

Много хора дойдоха в София, които не са софиянци. Предполагам, че те харесват своите родни места и се чувстват тук като пришълци. Но усещането им трябва да бъде, че това е техният град, да го обичат и да го пазят, след като живеят и работят в София.

Една от най-популярните песни, които съм писал, е за София:

„И тъмна, и прашна, и мръсна, и страшна, защо ли тогава без тебе не мога, ти, София моя,

любов и тревога."

Пее я Богдана Карадочева и е по стихове на Маргарита Петкова.

 

Васко Кръпката, певец:

Най-якият град във Вселената - тук съм пял пред половин милион хора

„София е най-якият град на планетата и Вселената. Обиколил съм много градове и винаги се връщам с най-голямо удоволствие. Тук съм роден, тук са родени децата ми. Тук е най-големият купон, има над 40 клуба с рок и джаз музика, правил съм най-яките концерти и отново тук си карам мотора. В София бутнахме комунизма и съм пял пред половин милион хора. Благодарен съм за признанието.

 

Ириней Константинов, актьор:

Честита 140-годишнина, София. Обичам те!

Приемам званието „почетен гражданин на София" като огромно признание, като съдба, като продължение на любовта на баща ми и на дядо ми към този град.

От първия дъх, който съм поел в клиника „Шейново", до днес съм софиянец! Познавам духа на София от лудите зимни пързалки до красивата софийска есен, каквато няма друга, падал съм във водите на езерото „Ариана".

Обожавам гората до Семинарията, Витоша... живеем под най-красивата планина! София вече не е град на носталгията, град от 60-те години. Сега е европейски град с огромно човешко присъствие, привлекателен за хора, които намират в София нов живот и ново бъдеще. Но това е и голяма отговорност за тези, които живеем тук - всеки от нас да направи нещо малко: не си хвърляй фаса на улицата, пресичай на правилното място, кажи „добър ден" на съседа си, изчисти следите от кучето си - прави това и ще се почувстваш свързан с този град. Този град ще го обичаш повече, ще го почувстваш свой. Той заслужава това и ще ти се отблагода-ри. Честита 140-годишнина, София. Обичам те!

 

Бина Харалампиева, режисьор:

Фандъкова се грижи за изкуството, значи се грижи за душата на града

Доста години правя театър - в Малък градски театър „Зад канала". Благодаря на Столичната община за това, което прави за култура на града.

Г-жа Фандъкова намира време да ходи на театър. Често е в залата. Прекрасно е, че се грижи за изкуството, а това означава, че се грижи за душата на този град - София.

Като почетен гражданин на София ще дам най-доброто от себе си. Обещавам прекрасни представления и преживявания в МГТ „Зад канала", който навършва 30 г.!

София е моят любим град. Тук са любимите ми хора, децата ми, тук растат внуците ми. Всичко, което е хубаво в моя живот, е в София.

 

Здравка Йорданова, спортист:

Тук всичко ми е мило

София означава много за мен. Тук съм се родила, тук започнах спортния си път. Тук продължавам жизнения си. Всичко в този град ми е познато и мило. Радвам се, че ставам почетен гражданин точно на София, нещо специално за всеки столичанин.

 

Дойчин Боянов, алпинист:

Става по-красива с всеки ден

София е домът. А това е всичко за българина. Става по-красива с всеки ден. Това се вижда най-добре от Витоша. Нашата планина. Няма такава гледка като от Черни връх към красивия град в низините. Огромна радост е, че ще съм почетен гражданин.

 

Николай Петков, алпинист:

Ще покорим нови върхове

София разцъфна пред очите на всички ни. Стана по-красива. Сигурен съм, че свършеното в последните години ще бъде развито още повече през следващите. Ще покорим нови върхове.