Назад

На "Алеята на книгата" в София

11.09.2019 г., стр. 8

Мемоарите на "Остава" на промоция и с автограф

70 издателства вадят нови издания в 23 шатри

Мемоарната книга на любимата алтернативна група „Остава" може да се купи на промоция и с автограф на Алея на книгата, която бе открита вчера на столичния бул. „Витоша".

Лично вокалът на бандата Свилен Ноев ще стои в шатрата на издателството, за да разпише всяко копие от биографията на изпълнителите на хита „Шоколад".

Рекорд

Рекорден брой издателства и книгоразпространители участват в седмото издание на Алея на книгата в София, което ще продължи до 15 септември. Над 70 от водещите български издателства и книгоразпространители ще представят новите си заглавия в общо 23 шатри. Както всяка година, литературният кът на алеята ще бъде сцена на богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, игри и работилници за деца.

Достъпът до програмата е свободен. Книжното изложение на открито вече мина през градовете Пловдив и Варна. В столицата белите шатри традиционно са разпънати от пресечката на бул. „Витоша" с бул. „Патриарх Евтимий" до ул. „Узунджовска". Работното време всеки ден е от 10,00 до 20,00 ч.

Програма

Участниците в културната програма тази година са Антон Георгиев, Деметра Дулева, Димитър Тонин, Добри Божилов, Евтим Евтимов и Романьола Мирославова, Камелия Кучер, Светослав Тодоров, Свилен Ноев от група „Остава", Стефана Белковска, Татяна Попова.

В програмата на Литературния кът е поместено и специално събитие, посветено на грамотността и организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин1 при БАН. На 14 септември, събота, от 15,00 до 17,00 по случай задаващия се старт на учебната година, родители и деца могат да участват в състезание, като премерят сили в тест по грамотност под наслов „Написаното остава. Пиши правилно!".

Всеки може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери, чието предназначение е да бъдат залепени върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки.    Най-успешно справилите се ще получат и други награди.

Специално

Специални събития в рамките на културната програма ще очакват и най-малките читатели - среща с Петя Александрова и нейната стихосбирка „Как да порасна"; среща с Катерина Нейнска и Светломира Минкова, и тяхната нова книжка „Фен и Бибит в Приказната гора"; концерт с песни от поредицата познавателни книжки „Чуден свят" в изпълнение на Детска вокална група „Сладки пуканки" към Националния дворец на децата; среща с преводача на детската книга „Съчко" от Джулия Доналдсън - Красимир Проданов; представяне на детската книга с аудио диск „София и хвърчащото креватче"; игри, гатанки и логически задачи с „Клевър бук"; представяне на новите книги за деца и възрастни .Азбука" и „Племето на майките"от Ирина Кара-кехайова; работилничка за деца - числа и природа (как да се учим лесно с метода на Монтесори).