Назад

Легендарното писателско кафене възкръсна след 44 години

Намира се в сградата на Централната минерална баня - освен литературни четения в него ще се правят камерни концерти и театрални събития

Новото артпространство събра майстори на словото от различни поколения -акад. Антон Дончев, Здравка Евтимова и Алек Попов

ДАРИНКА ИЛИЕВА

44 години след разрушаването на емблематичното писателско кафене в София, което се е намирало близо до Руската църква, столицата отново има подобно място, в което да се събират майстори на словото.

Новото писателско кафене „Вергилий" и се намира в Регионалния исторически музей - в сградата на Централна минерална баня.

То бе открито преди десетина дни от над 20 писатели, сред които акад. Антон Дончев, проф. Кирил Топалов, Димитър Бочев, Федя Филкова, Михаил Вешим, Митко Новков, Здравка Евтимова, Петър Чухов, Хайри Хамдан, Мирела Иванова, Анжела Димчева, Теодора Станоева, Алек Попов, Елена Алексиева, Иван Ланджев, Теодора Тотева.

„Писателското кафене ще предоставим на софийските писатели и техните организации за събития, представяне на книги, срещи с читатели, четения, чествания и тържества. Надяваме се да се чувстват уютно и добре, тази атмосфера, която те създават с присъствието си, да напомня на някогашното писателско кафене, където нашите класици са обичали да ходят", каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на „Вергилий".

Залата е оформена в ретростил, а на една от стените има копие на емблематичната картина на Александър Добринов „Кафе-сладкарница Цар Освободител".

„Открихме постоянната експозиция на музея през 2015 г. Модерният музей обаче е място за всички изкуства и така постепенно се роди идеята планираното кафене на музея всъщност да не е само зона за отдих и консумация на популярната напитка, а място, където да се случват непрекъснато някакви събития", обясни зам.-кметът на София по култура и образование доц.Тодор Чобанов.

Така с финансиране по програма „ТГС България - Сърбия" е оформено писателското ретро-кафене на музея. То е със свободен достъп и освен литературни четения, премиери на книги и срещи с писатели в него ще се правят миниконцерти и театрални събития.

„Залата е малка, но духовните измерения на това пространство са в мащаба на хората, които ще идват тук, а той е голям", смята доц. Чобанов.

"Мястото не функционира като истинско заведение, в което, докато разглеждате експонатите в музея, да седнете да пиете кафе. Музеят няма право да извършва такъв тип търговска дейност. Става дума за артпространство за събития, което може да се ползва безплатно от писатели, художници, хора на изкуството", уточни директорът на Регионалния исторически музей в София доц. Венета Ханджийска.

Писателското ретро-кафене „Вергилий" събира около 40-50 души. Ако обаче тези, които искат да го ползват, държат да се предлагат кафе и хапки на събитието им, ще трябва да си осигурят кетъринг.

А причината за избора на името е, че тази година се навършват 2000 г. от смъртта на древно-римския поет.

И макар да е открито съвсем наскоро, към писателското ретро кафене вече има интерес. На 3 октомври там ще има поетичен рецитал, който се организира от Асоциацията на софийските писатели. На 9 октомври пък във „Вергилий" ще бъде представен най-новият сборник с научни статии на проф. Александър Фол, а събитието организира съпругата на покойния учен - проф. Валерия Фол.

Всъщност освен известното писателско кафене до Руската църква в София е имало и още едно такова - на някогашната улица „Търговска". То е било на около петдесетина метра от новото писателско кафене „Вергилий".

Известно е като Арменското кафене. Било е посещавано от писатели, художници и композитори. Сред редовните посетители там били Иван Андрейчин, Димчо Дебелянов, Людмил Стоянов, Чудомир, Стоян Бъчваров и др.

Според различни източници в това кафене Елин Пелин пише първите си фейлетони, а Яворов е рецитирал там стихотворението си „Арменци". Заведението се казвало „Самсун", а собственикът му бил арменецът Хочас Минасиян - бежанец от Турция.