Назад

Крути мерки за чист въздух

09.12.2019 г., стр. 12

ТРИ ПЪТИ над нормата прах в София.

Въздухът е преди всичко за човешкия живот. Никакви отрови във водата или храната не могат да се сравнят с непоправимия ефект от отровата, която вдишваме директно в дробовете си и която миг по-късно вече е в кръвта ни. Похвални са всички инициативи на Столична община и екоминистерството за качеството на въздуха в столицата и големите градове. Проблемът е видим от години и е добре, че институциите са го поставили сред приоритетите си. Тук въпросът не е дали мерките са правилни, а дали са достатъчно.

Добре е да се помага на домакинствата да филтрират комините си или да минават на алтернативно на въглищата и дървата гориво. Добре е и да има ежедневен публичен мониторинг на качеството на въздуха, който дишаме. Трябва обаче и здрава ръка по отношение на качеството на онова, което излиза от ауспусите на колите.

Вече е крайно време да се разберем кое ни е по-важно - състоянието на дробовете и здравето ни или възможността ни да караме стара, евтина кола. Рано или късно всяко общество трябва да вземе непопулярни мерки, за да преследва висша ценност.

А нима има по-висша от чистия въздух?