Назад

Йорданка Фандъкова:"Ефектът на филтрите за комини е доказан"

05.12.2019 г., стр. 5

„Ефектът е доказан, 80% е ефективността на използването на филтри. Започнахме изпълнението на новата програма на Столична община за монтиране им на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища. Това е една допълваща мярка към двата големи проекта, които има Общината за отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични", каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на демонстрацията на ефекта на един от новите филтри на комини в столичния квартал „Красна поляна".

„Миналата година направихме тест с 35 домакинства. Разговаряхме с хората от „Красна поляна", един от районите с най-много замърсяване на въздуха и то следствие на отоплението на дърва и въглища", обясни тя. По думите й това е един от двата най-големите източника за замърсяването в София, заедно с трафика и автомобилите.

„Това не е кардиналното решение на проблема, но има редица къщи, които не могат, не са допустими за влизане в двете големи програми", допълни Фандъкова.

Новата програма е тригодишна и обхваща общо 2000 домакинства. Очаква се до края на тази година да бъдат монтирани филтрите на 180 домакинства. Мярката е една от 100-те, които Общината реализира, за да подобри качеството на въздуха.