Назад

Идея: ден за въпроси в СОС като петъчния контрол в парламента

06.12.2019 г., стр. 4

Граждански платформи ще вкарват важни теми в дневния ред на съветниците в София

Даринка Илиева

Онлайн платформа, в която софиянци да гласуват за приоритетни дейности по райони и за града и така да влияят кои въпроси да влизат за решение в Столичния общински съвет. Това е едно от предложенията за промени в правилника за работа на СОС. Направи го Цанко Цонков, създател на фейсбук групата на район „Красно село“, на откритото заседание вчера на работната група по правилника.

"В онлайн платформата гражданите, освен да гласуват, трябва да имат и опция да добавят предложения, а идеите, събрали най-много гласове, да влизат за разглеждане от СОС", обясни Цонков. Той настоя съветниците да работят по-активно с граждански инициативни групи на кварталите.

Да се премахне възможността комисиите да заседават с падащ кворум, за да не се стига до това решения да се вземат от 3-ма съветници, поискаха още представители на граждански организации, както и БСП и Борис Бонев от „Спаси София“. „Решенията на комисиите не са административни актове. Премахването на падащия кворум може да блокира работата им, ако някоя политическа група реши да не се явява на заседания. Падащ кворум на сесиите, където се взимат решенията, няма“, обясни шефката на комисията Силвия Христова.

Питанията да се преместят в началото на сесиите, а не в края, както е сега, поискаха червените. ГЕРБ пък вече обявиха, че ще предложат въпроси да може да се задават и към 24-имата районни кметове.

Затова може да се мисли за специални сесии само за отговори от съветниците и кметовете по подобие на петъчния парламентарен контрол на министрите, обяви Милка Христова от БСП, която е зам.-председател на СОС.

Съветниците да получават докладите 5, а не 3 дни преди заседание, да не се вкарват извънредни точки в деня на сесиите и всички документи на СОС да влизат в обща информационна система, искат още от БСП.

Сред предложенията на „Спаси София“е независими съветници също да участват в определянето на дневния ред на сесиите. Очаква се независимият Бонев да бъде избран за зам.-шеф.

„Демократична България“ пък качи предложенията си във фейсбук - граждани да могат да присъстват на сесиите, предварително да се публикуват всички материали, които разглеждат комисиите, заседанията им да се излъчват онлайн и да се вижда поименното гласуване. Всички те съвпадат с вече обявените от ГЕРБ промени.

Комисията трябва да е готова с новите правила до края на месеца.