Назад

Бум на инвеститори отчете премиерът Борисов при откриването на нов дистрибуционен център

13.09.2019 г., стр.9

50 млн. лв. за нов път, за да стига бизнесът бързо до Божурище

Бум на инвеститори отчете премиерът Борисов при откриването на нов дистрибуционен център

Албена Арабаджиева

Нов околовръстен път от бул. „Царица Йоана“ в София през индустриална зона „Божурище“ до магистралата за Сърбия ще бъде изграден за 50 млн. лв. Това обяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък по време на откриването на новия логистичен център на датската компания JYSK в Божурище, който ще е за целия Балкански полуостров.

„Няколко огромни инвеститора искат да влязат тук, но не мога да им го позволя, защото трафикът ще се блокира“, обоснова се Борисов. Той разказа как, когато откривали индустриалната зона, нямало никакви инвеститори, докато сега се отчита истински бум.

Проектът за новия път бил готов и в най-кратки срокове процедурата щяла да започне, но трябва да се отчуждават земи и имоти.

„Заради бавните отчуждителни процедури искахме да променим закона, който беше спрян от Радев. Ние не сме го правили, за да правим на инат на някого, точно обратното - на нас ни правеха“, припомни премиерът за ветото, което държавният глава наложи през май на промените в Закона за държавната собственост. Но обеща, че въпреки това ще направи всичко възможно да ускорят нещата и в следващите дни да се осигурят средствата.

Той припомни, че на откриването на завода на „Кока кола“ в Костинброд преди около 10 дни също са обещали да отпуснат пари за нов път.

„Там пътеките бяха червени, благодаря на JYSK, че днес са сини“, пошегува се премиерът и добави: „Асфалтът - дали се яде, или не, той създава милиарди инвестиции и хиляди работни места“.

„Този център е доказателство, че предлагаме привлекателна бизнес среда и стимули. 500 строители работиха тук. 300 работещи ще са назначени на първо време, 100 млн. евро е инвестицията. Божурище е една от най-атрактивните локации - към момента тук са договорени 530 млн. лв. инвестиции, които ще осигурят 1600 работни места“, допълни и министърът на икономиката Емил Караниколов.

На откриването присъстваха и посланикът на Дания Сьорен Якобсен, президентът и изпълнителен директор на компанията Ян Бьо и изпълнителният директор на JYSK Holding Ханс Кьолбинг.

Дистрибуционният център в Божурище е ос-мото логистично съоръжение на JYSK в Европа. В момента обслужва и доставя стоки до 80 магазина в България, Гърция и Сърбия. Общата му площ е 95 хил. кв. м, а пълният му капацитет е от 122 хил. палетоместа. Уникални за България са двете напълно автоматизирани кули, които складират, пренасят и транспортират без човешка намеса. В пълния си капацитет центърът ще обслужва над 320 магазина, а работните места ще са над 200.