Назад

Антична Сердика – нужни са 60 минути

17.09.2019 г., с. XXXVI

 

Антична Сердика – нужни са 60 минути

Не пропускайте Триъгълната кула в подземието на бул. „Мария-Луиза", а паркът на Западната порта е идеален за почивка

 

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Колко голяма е била крепостта на антична Сердика в периода II-IV век, по какви улици са вървели нейните жители, как са изглеждали домовете им, канализацията им... Около 1 час е ну^ жен, за да се обиколят с деца археологическите разкопки в центъра на София.

Вече са достъпни за гражданите и останките от най-ранния християнски храм - епископската базилика на Протоген. Според историци в нея вероятно се е провел Сердикийският събор от 343 г., на който са присъствали епископи от цялата Римска империя, за да възстановят единството на църквата.

По време на обиколката идеалното място за почивка е Западната порта, която е превърната в археологически парк, където децата могат да си поиграят.

Не трябва да се пропуска и Триъгълната кула, чието изграждане датира от времето на император Юстиниан (527-565 г.). Това е един от по-малко популярните обекти, но само защото се намира не на открито, а в сутерена на сграда в началото на бул. „Мария Луиза". Достъпът до нея е също без билет.

Най-малките жители на столицата пък могат да видят как е изглеждала Сердика през Античността в специално подготвен детски център с декори, манекени на войници в пълно бойно снаряжение, реплики на предмети и накити. Той се организира от Регионалния исторически музей на София. А всички малки участници във ваканционните курсове на музея получават карта, подобна на тази по-горе, но със стикери на обектите, които да залепят, след като първо са ги видели с очите си.