Назад

5000 ще бягат по новото трасе на Софийския маратон

Близо 5000 участници ще се включат в 36-ото издание на Софийския маратон, което ще се проведе на 13 октомври.

Заявки са направили 850 чужденци от 50 държави, след които по шестима елитни бегачи от Кения и Етиопия и трима мароканци. Регистрацията е отворена до 5 октомври, съобщиха организаторите. За пръв път надпреварите по класическите 42,195 км, както и на 21 и 10 км ще се проведат по нов маршрут. Той е сертифициран до 2023 г. от международната федерация и има „бронзов етикет" в ранглистата на най-прочутите световни маратони.

Стартът ще бъде даден в 9:30 ч. на площад ,Ал. Батенберг" пред Националната художествена галерия, където ще е и финалът. Оттам трасето се вие между президентството и Министерски съвет до Лъвов мост, обратно до ул. .Алабин", през ул. „Гурко" и „Раковски" до Военния дом, после по Царя до Софийския университет, оттам по бул. „Левски" и бул. .Дондуков" през моста „Чавдар" и по бул. „Вл. Вазов" стига до пилоните за изхода на София. Затварянето на улиците ще става поетапно от 7 до 14 ч.

„Новото трасе преминава през много символични за столицата места и това го рекламира като част от бързо развиващия се, особено сред младите хора по света, туристически и спортен туризъм", коментира доц. д-р Тодор Чобанов - зам.-кмет на Столична община.

Наградният фонд на маратона е 63 000 лв., плюс 20 000 лв. джакпот за най-добрите от веригата в Стара Загора, Варна и София. Победителите при мъжете и жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв. На сцената на финала пък зрителите ще се насладят на изпълненията на Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев и Прея.