Назад

20 кандидати за кмет на София, с 10 по-малко от 2007 година

25.09.2019 г., стр. 3

Избори!

Днес в ЦИК се тегли жребия за номерата на партиите

Двадесет са кандидатите, които ще се борят за кмет на София. Това стана ясно вчера, след като в 17 часа изтече срокът за регистрация на кандидатските листи в Общинската избирателна комисия.

Те са с един по-малко от предишните местни избори през 2015 г. Тогава кандидатите за кмет на столицата са били 21. Дванадесет от тях тогава са получили под 1% от гласовете. Още на първи тур битката за София печели Йорданка Фандъкова.

Кандидатите през 2011 г. за столицата са били още повече - 25. Само трима - Фандъкова от ГЕРБ, Георги Кадиев от БСП -9,85, и Прошко Прошков от Синята коалиция - 11,53, са взели над 10 процента. Убедително на първи тур печели Фандъкова с 53,31%.

От 30-имата кандидати за кмет на София на местния вот през 2007 г. пък 23-ма получават под 1% от гласовете. На първи тур печели днешният премиер Бойко Борисов -53,43.

На 27 октомври 2019 г. Йорданка Фандъкова отново ще поиска доверието на софиянци.

Освен нея сред кандидатите за кмет на столицата са бившият омбудсман Мая Манолова, която е независим кандидат, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, арх. Борислав Игнатов от „Демократична България", лидерът на „Атака" Волен Сидеров и един от основателите на „Спаси София" Борис Бонев. Последна документи в ОИК е подала бившата кметица на район „Младост" Десислава Иванчева, която сега ще се бори за кмет на града. Като независим за поста ще се бори и бащата на тенисистката Сесил Каратанчева - Радослав Каратанчев. Партията на Веселин Марешки „Воля" пък издига депутата Пламен Христов.

Точният брой на всички кандидати за общински съветници в столицата, за кметове на 24-те района и на кметствата ще е ясен днес. За момента се знае, че листи за общински съветници ще издигнат 37 партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети. За районни кметове номинации ще предложат 36 партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, а кметове на кметства ще издигнат 26.

Днес в ЦИК пък ще се тегли жребият за номерата на кандидатите в бюлетините. За първи път партиите и коалициите ще са с еднакви номера във всички населени места. След тях по места ще бъдат подредени номинациите на местните коалиции и независимите кандидати.

Техните номера ще зависят от реда на постъпване на документите им в съответната общинска избирателна комисия.

Последната опция в бюлетината ще бъде „Не подкрепям никого", която ще бъде възможна за първи път на местни избори.