Назад

Зелен билет в София и при жълт код за мъгла

07.12.2018 г., стр. 8

Общината ще купува филтри за комините

Даринка Илиева

Зелен билет от 1 лев за градски транспорт ще пуска Столичната община и при прогнози за жълт код за мъгла, температурна инверсия, безветрие или ниско атмосферно налягане, водещи до задържане на замърсители на въздуха, реши общинският съвет.

Това ще позволи общината да реагира по-бързо в дните с мръсен въздух, а не постфактум, както се случи тази седмица. Предложението за промяна на условията за пускане на по-евтино пътуване направи кметът Йорданка Фандъкова.

Във вторник над 74 000 софиянци се возиха със зелен билет.

„За почти година механизмът, който разработихме, показа, че се нуждае от промяна. В сегашния си вид той не дава възможност за по-бърза и адекватна реакция при видимо влошаване на метеорологичната прогноза. Затова предлагам промяна, която да позволи да въвеждаме зелен билет и буферни паркинги при прогноза за продължаващо безветрие, ниски температури и атмосферно налягане", каза Фандъкова. Общината вече има 2 проекта, с които ще подмени отоплителните инсталации на 1/3 от 55 хил. домакинства, които се топлят на дърва и въглища. По предложение на Фандъкова в бюджета за догодина общината ще стартира пилотна програма за поставяне на филтри на комините. Ще се направи анализ за кои квартали мярката е най-подходяща.

До дни общината ще пусне и специален сайт за чистотата на въздуха, както и мобилно приложение.

„За въздуха има различни политики, но с политиканстване няма да решим проблема. Партийното джафкане и прехвърлянето на вина отвращават хората, а не ги приобщават към каузата за чист въздух. Оставим ли от този огромен проблем да се вадят моментни политически дивиденти, гражданите ще загубят, независимо от това кой ще спечели партийната битка. Затова нека бъдем отговорни", призова Фандъкова общинските съветници.