Назад

Зелен билет при мъгла в София

07.12.2018 г., стр. 8

75 000 СТОЛИЧАНИ СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛИ ОТ ЕВТИНИЯ ПРЕВОЗ

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов поема и транспорта

ВАЛЕРИ РОЕВ

Зелен билет от 1 лев ще бъде пускан в градския транспорт в София при прогнози за мъгла, температурни инверсии, студ и безветрие.

Това реши Столичният общинският съвет, след като одобри поисканите от кмета Йорданка Фандъкова по-големи правомощия за въвеждане на извънредната мярка срещу мръсния въздух.

Механизъм

Досега трябваше да има регистрирано превишение на нормата на фините прахови частици, за да се пусне зелен билет. По тази причина такъв не беше въведен миналия понеделник, въпреки че от неделя имаше прогнози за мъгли и очаквано замърсяване на въздуха. Във вторник вече беше пуснато зелено билетче от едно левче, което важи за целия ден за всички линии на градския транспорт. От него са се възползвали 74 478 души, като няколко хиляди от тях са се отказали от личния си автомобил, отчете Фандъкова. Въвеждането  на зелен билет в работен ден носи загуби от 200-300 хил. лева на градския транспорт. Те ще бъдат компенсирани  от бюджета на общината, обясни председателят на комисията по екология към общинския съвет Лорита Радева.

Рокада

Междувременно Йорданка Фандъкова възложи на заместника си по финансите Дончо Барбалов да поеме временно и ръководството на транспорта в София, след оставката на Евгени Крусев. Последният се оттегли от поста на транспортен зам.-кмет във вторник, след като ден по-рано получи призовка от прокуратурата като обвиняем във връзка с ремонта на ул. „Граф Игнатиев".

Фандъкова посочи, че Графа е един от 40-те обекта, по които се е работило в последните две години, откакто Крусев е зам.-кмет. Тя изтъкна добрите резултати от работата на вече бившия си 29-годишен заместник по много проекти. „Аз съм човек, който вярва в младите хора, тяхната енергия и хъса им за работа", изтъкна кметицата пред общинския съвет. Финансистът Барбалов, който в момента изпълнява и функциите на зам.-кмет по здравеопазването, вероятно ще отговаря за транспорта до края на мандата, който приключва след няколко месеца.

Борят мръсния въздух сьс 111 млн. лв.

Безвъзмездна финансова помощ - „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух", на обща стойност 111 442 101,58 лв. предостави управляващият орган на ОП „Околна среда 2014-2020 г." за борба със замърсяването на въздуха - „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух".

Финансовият ресурс по програмата ще отиде за няколко общини - Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община. Процедурата чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ има за цел да се намалят наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление.

Същевременно финансирането ще допринесе за изпълнение на ангажиментите на страната във връзка с осъдителното решение на Съда на ЕС за неспазване на нормите за съдържание на ФПЧ10 в атмосферния въздух. Максималният срок за физическо изпълнение на дейностите по проектите, с които ще кандидатстват общините, е 54 месеца.