Назад

Търсят решение за винетките по околовръстното

28.12.2018 г., стр. 2

Агенция „Пътна инфраструктура" и Столичната община започват разговори за пътните такси за ползването на Северната скоростна тангента, която е свързваща пътна артерия за транзитния трафик от автомагистралите „Хемус", „Тракия", „Струма" и Калотина, съобщиха от пресцентъра на АПИ. От агенцията уточняват, че винетките се закупуват за ползване на републиканската пътна мрежа извън населеното място.

Според нормативната база околовръстният път е част от тази пътна мрежа. Целта на разговорите между двете институции е да се намери работещ вариант за жителите на близките до София населени места, които са част от Столичната община и които трябва да бъдат освободени от пътните такси при преминаване с автомобилите си по околовръстното.

От АПИ съобщиха още, че за първите 10 дни от старта на уеб сайта www.bgtoll.bg са продадени 3247 електронни винетки, които влизат в сила от 1 януари 2019 г. Те са на стойност 300 973 лв. От тях най-много - 3025 за 293 425 лв.. са годишните електронни винетки за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 тона.