Назад

Столицата с 1,623 млрд. лв. бюджет

18.12.2018 г., стр. 7

22 сензора мерят въздуха в София

Автобусите в града на възраст под 6 години

ВАЛЕРИ РОЕВ

"22 сензора ще отчитат какво е замърсяването на въздуха в София през следващата година. Предстои и закупуване на мобилна автоматична станция за измерване на качеството на въздуха в града".

Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова при представянето на проекта за бюджет на общината за 2019 г. Той възлиза на 1,623 млн. лева, като основни пера в него са транспортът и екологията.

Освен сензори за измерване на замърсяването, се планира и закупуване на по-екологочни уреди за отопление на около 20 000 домакинства, които сега се греят с печки на дърва и въглища. Това ще стане в следващите години по два проекта с европейско финансиране.

Транспорт

През 2019 г. предстои и най-мащабната модернизация на подземния и надземния градски транспорт в София, изтъкна Фандъкова. Предстои доставка на нови рейсове и трамваи за 133 млн. лв. Средната възраст на автобусите в града ще бъде под 6 години. Преди 10 г. масово се движиха икаруси от 1978 г., припомни Фандъкова. Тя изтъкна и че метрото преди десетилетие е било само 10 км, а догодина дължината му ще достигне 48 км. Предвижда се през септември да бъде пусната първата отсечка от третия лъч от "Красно село" до Попа, а до края на година и следващия етап от центъра до бул. "Владимир Вазов".

В началото на 2020 г. ще бъде пусната и отсечката от "Красно село" до Горна баня, където ще има и жп гара, осигуряваща връзка на метрото с влака София-Перник. И през следващата година ще има нощен градски транспорт в столицата, съобщи зам.-кметът по финансите, временно отговарящ и за транспорта Дончо Барбалов.

Ремонти

През 2019 г. предстои ремонт на няколко ключови булеварда с трамвайно трасе - "България", "Скобелев" и "Борис Трети". Завършен ще бъде ремонтът на ул. „Граф Игнатиев,, и градинката „Кристал,,. Предстои и изграждане на 18 нови велоалеи. 21 I млн. лева пък са отделени за обновяване на по-малки квартални улици.