Назад

София вдига данъка на 14 829 виладжии от Банкя и „Панчарево"

05.12.2018 г., стр. 8

ДАРИНКА ИЛИЕВА

14 829 собственици на вили в Банкя, квартал „Панчарево"и природен парк „Витоша" ще плащат по-висок данък от 2019 г. Столична община увеличава данъка за имоти в курортни селища, които не са основно жилище, след като парламентът промени Закона за местните данъци и такси.

В София със статут на балнеолечебни курорти са Банкя и кв. „Панчарево", а природен парк „Витоша" е планински курорт.

Според закона се дава възможност на общинските съвети да изберат какво да е увеличението на данъка. За имоти в курорти от национално значение като Банкя то може да е от 5 до 7 промила върху данъчната оценка, а за такива от местно значение - от 4,5 до 6 промила.

Зам.-кметът по финанси на столицата Дончо Барбалов е внесъл предложение повишението на налога да е минимално - 5 промила за имот в Банкя и 4,5 промила - за кв. „Панчарево" и парк „Витоша".

Промените няма да засегнат собствениците,

за които имотите в тези селища са основни жилища. Те ще продължават да плащат както досега половината от данъка, дължим за имот в София - 1,875 на хиляда върху данъчната оценка.

Ако обаче бъде установено, че даден собственик е посочил повече от един имот като основно жилище, той ще загуби правото на 50% отстъпка и ще плаща пълен данък за всеки от имотите си, обясни Барбалов.

По данни от общинската данъчна система засегнатите от по-високия данък партиди в Банкя са 14 152, а в кв. „Панчарево" - 677.

Както „24 часа" вече съобщи, промените в данъка върху колите също ще са минималните ставки, определени от закона, за да няма драстично повишение.