Назад

София обмисля пилотна програма за филтри на комините

07.12.2018 г., стр.6

Йорданка Фандькова ще предложи мярката при обсъждането на бюджета

Тези уреди намаляват замърсяването с 80%

Таня Дачева

В бюджета на Столичната община за догодина, чието обсъждане започва днес, кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи да се отделят средства за пилотна програма за поставяне на филтри на комините за домакинства в града. Това се разбра от думите й на вчерашното заседание на Столичния общински съвет (СОС). Става дума за електростатичните филтри, които могат да се монтират в комините на сгради, отоплявани с твърдо гориво.

„Въпреки че тази мярка не променя начина на отопление, поради което не е заложена сред програмите за финансиране с европейски средства, моето лично мнение е, че трябва да се възползваме. Данните от филтрите, които поставихме пилотно показват, че замърсяването с тях спада с над 80%. Ще направим анализ за кои домакинства и в кои райони мярката би била най-подходяща“, уточни Фандъкова и допълни пред „Труд“: „Все още е рано да говорим за конкретика, защото предложението, което предстои да направя във връзка с приемането на бюджета на Столичната община, е да отделим в рамките на финансовата рамка една сума, която не можем да си позволим да е много голяма. Тя ще даде възможност да разработим такава програма със средства от общината, защото европейските програми не позволяват това“, обясни столичният кмет. По думите й много компании правят опити да започнат производство в България и да намалят цените.

„Разбира се, ние докато подготвяме програмата, ще следим и това, за да може да дадем разумно предложение на софиянци и да реагираме поне на местата, в които другите възможности като газификация, топлоснабдяване, печки на пелети, не са възможни“, обясни кметът.

Ако пилотната програма бъде приета, кметът ще възложи тя да се разработи в първите месеци на следващата година.

„София безспорно има проблем с високите нива на фини прахови частици в зимните месеци. Пиковите стойности, които регистрираме в студените зимни дни, се дължат на битовото отопление с нискокачествени въглища, сурови дърва и разбира се, горенето на отпадъци. През лятото направихме специално проучване, което показа, че 55 000 домакинства в София се отопляват на дърва и въглища“, каза още кметът по време на заседанието на СОС. В тази връзка общината предприема мерки, финансирани по европроекти.

„Подготвили сме проектите за подмяна на стари отоплителни инсталации на дърва и въглища с по-екологични -газифициране, топлофициране, климатици и печки на пелети. С някои големи български общини кандидатствахме по Програма LIFE на ЕК и вече имаме одобрен проект за подмяната на старите отоплителни инсталации на 5 хил. домакинства.

Вече имаме и покана по оперативна програма „Околна среда“ и сме в готовност да внесем проекта за подмяна на старите печки на 15 хил. домакинства. С двата проекта целта ни е безплатно да сменим 1/3 от инсталациите на домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво. Това е мярка, която ще има реален принос за подобряване на качеството на въздуха. Вярвам, че с пилотния проект в Нови Искър ще успеем да убедим хората, че това ще е по-добре и за тях, и за качеството на въздуха“, каза Фандъкова.

Тя е внесла в Народното събрание и предложение за инкриминиране на нерегламентираното горене на отпадъци. До дни общината ще пусне и специален сайт с всички данни и мерки за въздуха в града. Готово е и мобилното приложение, от което хората ще получават информация през телефоните си.