Назад

СГРАДИ НАД 75 М РАЗРЕШЕНИ НА ДВЕ МЕСТА В СТОЛИЦАТА

Без небостъргачи в центъра на София

В центъра на София ще се строят сгради с височина най-много до 50 метра. За небостъргачи са отредени две зони - край бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър и в Люлин, където бул. "Царица Йоана" пресича Околовръстното шосе.

Това предвиждат промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които депутатите приеха на първо четене. Те регламентират височината на сградите в различните части на столицата.

Сгради по-високи от 75 метра няма да могат да се строят в пространството между бул. Цар Борис III, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. Драган Цанков, бул. "Александър Малинов" и Южната дъга на Околовръстното. Позволената височина на сградите извън това пространство ще е до 15 метра. Целта е да не се скрива гледката към планината, обясни главният архитект на София Здравко Здравков през октомври..

Въвежда се изискване подробният устройствен план на сградите с височина над 75 м. задължително да включва и работен устройствен план. И двата плана ще се одобряват от СОС.

Зелените площи в междублоковите пространства в София няма да могат да се застрояват или превръщат в паркинги, предвиждат още промените в закона.