Назад

С решение на Столичния общински съвет София подкрепя Зимните игри

14.12.2018  г., стр. 30

Общината е „за“ модернизирането на спортните обекти на Витоша

Комисията обсъжда декларацията цял час

Столичният общински съвет (СОС) подкрепи проекта на Министерство на младежта и спорта (ММС) София да се кандидатира за домакин на зимните олимпийски игри за младежи през 2024-а.

Текстът на декларацията бе гласуван от специална общинска комисия по проблемите на парк „Витоша“ след близо час обсъждане.

„СОС изразява подкрепа за усилията на ММС за модернизиране на спортните съоръжения на територията на ПП „Витоша“, както и на спортните обекти в града и така да се стартира подготовката за Младежките зимни олимпийски игри София - 2024“, гласи част от документа.

Идеята столицата да поиска олимпийско събитие бе дадена от в. „Труд“. След срещата си с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах през септември премиерът Бойко Борисов разпореди на спортния министър Красен Кралев да изготви проект за кандидатурата.

Обновяване на спортната инфраструктура на Витоша ще е едно от задължителните изисквания за игрите. Иначе МОК предпочита домакините да посрещат събитието с наличните съоръжения, за да се избегнат високите разходи. Според Кралев родното домакинство ще струва 30-40 милиона лева.