Назад

Събраха 2500 гуми срещу мръсния въздух

4000 лв. глоба за моторно масло в печката

Валери Роев

Над 2500 стари автомобилни гуми са предали софиянци в създадените през последния месец пунктове в различни райони на града.

Събирането на излезлите от употреба гуми започна на 9 декември, като целта е да се предотврати тяхното попадане в печките за отопление. Именно горенето на битови отпадъци - излезли от употреба гуми, моторни масла, пластмаси, стари дрехи и парцали, е основна причина за замърсяването на въздуха в столицата през зимата. Всеки ден имаме около двойно превишаване на нивата на фини прахови частици, призна вчера кметицата на София Йорданка Фандъкова. На 8 януари в различните части на града те са били между 2,1 и 4,7 пъти над нормата, като най-голямо е замърсяването в кв. „Хиподрума".

Проверки

От Столичния инспекторат заедно с екипи на регионалната екоинспекция и на полицията правят и проверки на автосервизи и пунктове за вторични суровини, които са основен източник на отпадъци, използвани за отопление. На два от сервизите са съставени актове, тъй като е установено, че са горили в печките си обработено моторно масло. Наложените глоби са по 4000 лева за юридическите лица. Правени са проверки и в частни общински жилища във Виетнамските общежития.

Оказало се обаче, че повечето домакинства там се греят на дърва и въглища, други са на ток, а по-малко са тези, които използват събрани от кофите стари мебели. За да се въведе ред в битовото отопление, от Министерството на околната среда и водите разработват стандарти за горивата, за да не се пускат на пазара такива с повишено съдържание на пепел, сяра и т.н.

Мерки

Друга мярка, която общината предприема за борба с мръсния въздух, е миене на улиците и през зимата. Това ще става в дни, в които няма опасност от заледяване. Отделно продължава и събирането на стари гуми. На 12 и 13 януари такива ще се приемат в пунктове в „Младост", „Люлин" и „Връбница".

Днес пък комисията по транспорт към общинския съвет трябва да обсъди предлаганите извънредни мерки, когато се очаква замърсяване на въздуха над нормата. Предвижда се в такива дни да се въвежда „зелен билет" за градския транспорт, с който срещу едно левче ще може да се пътува цял ден по всички линии в града. Паркирането в синята зона пък ще бъде двойно по-скъпо - 4 лева за час престой, вместо 2.

Обсъжда се възможността при особено критична ситуация с мръсен въздух градският транспорт да е и напълно безплатен.