Назад

Решено! Само две зони в столицата за небостъргачи

Край на възможността в ъглови имоти да се строи без ограничение в размера на сградите

Румина Димитрова

Само две ще са зоните, в които ще се строят небостъргачи в София, а в центъра няма да се изграждат сгради, по-високи от 50 м. Това предвиждат промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, които депутатите приеха на първо четене в четвъртък.

Небостъргачи ще се строят само в източния и в западния край на града - след 7-и км при бул. “Цариградско шосе” и при бул. “Царица Йоанна” и околовръстния път в “Люлин”. Местата са избрани заради добрата транспортна обезпеченост и защото билдингите няма да пречат на гледката към Витоша. В сититата няма да има ограничение на височината, но плътността и интензивността на застрояване ще се доказват с подробен устройствен план.

С новите правила се въвеждат ограничения за височината на сградите в целия град. В кварталите максималната възможна височина ще е 75 м, в комплексните градски центрове - до 125 м, а извън околовръстния път - до 15 м.

Въвежда се изискване при подробни устройствени планове за сгради за обществено обслужване с РЗП над 20 000 кв. м и или височина над 75 м да се доказва транспортната обезпеченост на терена. Заради това изискване СОС трябва да приеме наредба за анализ и симулация на транспортното обслужване. Предвижда се и наредба за градската среда с правила за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли.

Друга промяна, за която отдавна настоява главният архитект на София Здравко Здравков, е отпадането на възможността за ъглови имоти да няма ограничение в плътността и интензивността на сградите. Според закона в парковете ще има само временни строежи, но след обществено обсъждане. Те трябва да са свързани само с техническа инфраструктура, открити обекти за спорт и площадки за игра. Въвежда се и понятието “междублоково пространство”. Защитават се и зелените площи за обществено ползване.

“Според европейските регламенти на 1 кокошка, за да е щастлива и свободна, са й нужни 4 кв. м. В последните години на 1 софиянец започна да му се полага по-малко, отколкото на свободна и щастлива кокошка в ЕС”, заяви Христо Проданов от БСП и попита дали, ако гласува “за”, ще се реши проблемът с небостъргача в “Стрелбище”.

“Законопроектът има за цел да каже къде могат да се строят високи сгради и къде не. София се развива балансирано. Колкото по-бързо приемем закона и го усъвършенстваме, толкова по-вероятно е такива проекти, да не се случат по начина, по който се предлагат”, отвърна му Александър Ненков от ГЕРБ, който е и вносител на промените.