Назад

Пуснаха градската железница на София

10.12.2018 г., стр. 5

За около час стигаме от Казичане до Банкя

Обмислят единна система за таксуване за влаковете и градския транспорт

Таня Дачева

Пуснаха градската железница в София. Влаковете вече ще преминават през столицата по линията Казичене - Банкя. Вчера тръгна първият от тях, който стигна до крайната си точка за около час. Идеята е градска железница да свързва кварталите на София и в последствие да се свързва Перник със София, каза Цанко Симеонов от сдружението „Градски транспорт и инфраструктура", инициатор на промяната.

Идеята за градска железница датира от 80-те години. За реализацията й, съществуващи влакове по направленията от Копривщица, Септември и Пловдив, движили се доскоро до Централна гара - София, се удължават до Банкя. Мотрисите ще пресичат града, без да се налага пътниците да се прекачват на Централна гара. Влаковете ще спират на всички гари изградени в София: Казичене, Искър, Искърско шосе, Смирненски, двете в Подуяне, Централна гара, Надежда, Връбница, Обеля, Волуяк, Божурище, Иваняне и Банкя. Засега ще се движат по пет влака на ден - два сутрешни, един обеден и два следобедни.

От сдружението са изпратили искане до транспортното министерство за единна система за таксуване между влаковете и градския транспорт в София. От БДЖ съобщиха, че сутрин влаковете между Перник и София отново ще се движат на интервал от 20 мин., а следобед в обратна посока - на 40 мин. Сутрин между Лакатник, Своге и София интервалът е 30 мин., а вечер-на 60.