Назад

112 души бездомници настанени в кризисния център в столицата

 

10.12.2018 г., стр. 5

112 души са настанени в кризисния център за бездомни хора в столичния кв. „Захарна фабрика" през уикенда. Това съобщи за, .Монитор" директорът на центъра Йорданка Темелкова. „Един човек е настанен в Пета градска болница за лечение на гангрена. Двама отказаха да напуснат центъра. Служителите са имали трудности да ги изведат, но това е ежедневие при нас", допълни още тя.

Междувременно стана ясно, че тази зима в Ямбол няма да бъде разкрит кризисен център за бездомници. От общината призоваха държавните институции да поемат грижите за хората без подслон.

Повече от десет години в Ямбол няма място за настаняване на бездомници въпреки решението на общинския съвет да бъде предоставено помещение за изграждането на кризисен център.

Кметът на Ямбол Георги Славов призова държавните институции да влязат в ролята си. „Ние като община сме предприели всички необходими действия, защитили сме проекти, реализирани са всички дейности, за които сме пряко отговорни по закон. Надявам се и държавата да си влезе в ролята и да се намери механизъм, по който тези хора да бъдат защитени", каза той.

Останалите без подслон в най-студените дни нощуват на жп гарата в Ямбол или в изоставени и полуразрушени сгради.