Назад

Най-мащабната модернизация на транспорта е заложена в бюджета за 2019 г.

София с 48 км метро и 172 нови автобуса

Нощен обществен превоз ще има и догодина, обеща кметът Йорданка Фандъкова

Няма да  има чакащи деца  за забавачка

ТАНЯ ДАЧЕВА

Най-мащабната модернизация на подземния и наземен градски транспорт от десетилетия е заложена в бюджета на София за догодина. Това обяви на семинар в Правец кметът на града Йорданка Фандъкова. 447.9  млн. лв. ще бъдат инвестирани в транспорт и инфраструктура през годината. Дължината на метрото ще стигне 48 километра с пускането на първите 8 станции от третата линия, като 306 млн. лв. от бюджета на общината отиват за строителството на първия и втория участък от третата линия от бул. „Владимир Вазов" до „Горна Баня".

90% от автобусите в града догодина ще са нови и с екостандарт ЕВРОб, а общината инвестира 100 млн. лв. в 172 нови машини. Нощен транспорт ще има и догодина, остават и 4-те линии, въведени експериментално през април, стана ясно от думите на Фандъкова.

Догодина пускат изцяло новото тролейбусно трасе от „Манастирски ливади" до „Люлин". Ремонтират релсите по бул. „Цар Борис III" и по ул. „Каменоделска". С 32,8 млн. лв. ще се купят 13 нови трамвая.

С 47,5 млн. лв. ще се строят и ремонтират 15 основни улици и булеварди. Сред тях са части от булевардите „Филип Кутев", „Монтевидео", „Каблешков", „П. Дертлиев", „Първа българска армия", „Линкълн", Източната тангента и тунелът на НДК. 38 млн. лв. са предвидени за ремонти на улици, 4,5 млн. лв. за осветлението им. Проектобюджетът за 2019 г., който е за общо 1,623 млрд. лв., ще бъде разгледан от общинския съвет на 31 януари. Приоритет е и образованието със заложени 71,2 млн. лв.

„Целта ни да няма чакащи за детски градини ще бъде изпълнена със строителството на заложените в бюджета 15 нови сгради за 18,8 млн. лв.", каза Фандъкова.