Назад

Местят трамваите на „Скобелев" и ремонтират тунела под НДК

Нощен транспорт в София ще има и догодина

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Нов участък от столичния бул. „България" - от НДК до бул. „Гоце Делчев", ще ремонтира общината догодина. Това е един от 15-те големи обекта в програмата за реконструкции в София за 2019-а.

В нея са включени и ремонт на тунел под НДК, както и изместване на трамвайните линии по бул. „Скобелев" в северна посока, за да не минават близо до жилищните сгради. Реконструкцията ще струва 12 млн. лв. и предстои да се обяви процедура за избор на изпълнител, съобщи зам.-кме-тът по финанси, транспорт и здравеопазване Дончо Барбалов.

Две други трамвайни трасета също ще се ремонтират догодина - по ул. „Каменоделска" и по бул. „Цар Борис III" за общо 17,6 млн. лв. Временни автобусни линии ще заместват трамваите по време на ремонтите.

Догодина трябва да се изгради пробивът при бул. „П. Дертлиев" в „Люлин", който да осигури връзка с околовръстния път и магистрала „Люлин". Ще продължи и разширението на бул. „Т. Каблешков" - от ул. „К. Ботев" до ул. „Луи Айер", ще бъде направена и ве-лоалея. Ще се изгради източната тангента - от бул. „Вл. Вазов" до северна скоростна тангента, както и ул. „Ф. Кутев" - между бул. „Черни връх" и ул. „Сребърна".

Ремонти ще има и по бул. „Президент Линкълн", улиците „Н. Коперник", „Житница", „Народно хоро" и „Първа българска армия", на която паветата ще бъдат подменени с асфалт.

Общината планира да продължи и ремонтите в центъра - зоните около ул. „Граф Игнатиев" и храма „Св. Ал. Невски". Планирано е обособяване на 18 велоалеи.

Над 133 млн. лв. ще бъдат инвестирани в покупка на нови автобуси и 13 трамвая. Догодина ще пристигнат 60 газови автобуса с рампи за инвалиди и майки с колички. Те ще имат система за накланяне на спирки и звуков и светлинен сигнал при затваряне на вратите.

Четирите линии на нощния градски транспорт ще продължат да се движат и през цялата 2019 г. След това ще се направи анализ и ще се реши дали има нужда от промени на маршрутите, каза Барбалов.

Общо за транспорт и инфраструктура средствата са447,9 млн. лв., като 306 млн. лв. от тях са за строителството на третата метролиния.