Назад

Камерите не пречистват въздуха

Камери да дебнат какво се гори в печките на обитателите на Виетнамските общежития, а в района да се поставят измервателни уреди за качеството на въздуха, искат жители на «Красна поляна».

Хората от района, както и съседите им от „Западен парк" и „Овча купел" имат основание да се оплакват, че са сред най-потърпевшите от мръсния въздух в София. Защото в близост до домовете им зимно време ежедневно се изгарят боклуци - гуми, парцали, дори пластмаси, за отопление. Затова и местните жители не ги греят мерките за ограничаване на автомобилния трафик в центъра. Те дишат отрови край домовете си.

Проблемът им обаче няма да се реши само с монтирането на камери, още по-малко пък с измервателни уреди. Практиката показва, че тези, които се греят с отпадъци от кофите, не се боят много от камерите. А и надали като бъде заснет черен дим да излиза от комина, веднага полиция, инспектори и други органи ще се втурнат да разследват кой какво гори в печката си. За да се реши проблемът с въздуха, са необходими много по-комплексни и сложни мерки в различни сфери - транспорт, социална политика, обществен ред.

Най-трудното от всичко обаче е да се променят манталитетът и начинът на мислене сред част от обществото.