Назад

Идея: Биг брадър за виетнамските общежития

Камери дебнат какво влиза в печките

Щерката на Никола Гюзелев и брадърът Пламен Медаров искат мерки за по-чист въздух

ВАЛЕРИ РОЕВ

Да бъдат монтирани видеокамери в района на Виетнамските общежития, които да следят какво горят обитателите им в печките си и какъв дим излиза от комините.

Това е едно от предложенията, отправени от жители на район „Красна поляна" към представители на комисията по екология към Столичния общински съвет, която утре трябва да гласува мерки срещу замърсяването на въздуха. Повечето от тях обаче са насочени към намаляване на автомобилния трафик най вече в центъра, докато на обсъждането вчера дойдоха представители на по-крайни квартали.

Гета

„Проблемите не са в центъра на София, а около гетата. Хора в квартала ходят с маски на лицата", изтъкна Десислава Малинова от „Красна поляна". Нейни съквартал-ци предлагат да има постоянен контрол на Виетнамските общежития. Те искат да се сформира екип с участието и на граждани, който да установи източниците на замърсяване в района и след това те да бъдат отстранени. Една от идеите е да се променят договорите за наем на живеещите в общинските жилища във Виетнамските общежития, като се регламентира какво могат да горят в печките си.

Симеон Серафимов от „Западен парк" пък предложи да има постоянна измервателна станция за мръсния въздух в квартала. За такава настояха и хората от „Красна поляна", като предложиха станцията от „Дружба" да се премести при тях.

ВИП

В изключително емоционалния дебат се включи и Адриана Гюзелева, дъщеря на Никола Гюзелев. Тя предложи да се увеличи данъкът на старите автомобили и да се стимулира замяната им с по-нови и екологични модели, както и да се създадат по-добри условия за абонатите на „Топлофикация". Друго нейно предложение беше водите от минералните извори в София да се ползват за отопление. Участникът във „ВИП Брадър" Пламен Медаров пък през цялото време настояваше общинарите да се ангажират със срокове, в които предлаганите мерки ще дадат резултат.

Подготвяните от общината мерки включват двойно повишаване на цената на паркирането в синя зона в дни, когато се очаква замърсяване на въздуха от над 150 микрограма на куб. м. При над 200 микрограма пък ще се въвежда т.нар. зелен билет за градския транспорт, който ще струва едно левче и ще важи за цял ден за всички линии.

Мерките ще бъдат разгледани днес в комисията по околна среда и гласувани от общинския съвет на 25 януари.