Назад

Барбалов поема транспорта в София до края на мандата

07.12.2018 г., стр.5

Мария Нинова

Зам.-кметът по финансите и здравеопазването в София Дончо Барбалов ще отговаря временно и за транспорта в града. Това съобщи пред Столичния общински съвет кметът Йорданка Фандъкова. Както „Монитор“ вече писа, финансистът поеме работата на подалия във вторник оставка Евгени Крусев, след като стана ясно, че прокуратурата ще му повдигне обвинение за нередности около обществената поръчка за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“.

От думите на Фандъкова стана ясно, че ако Барбалов успее да се справи и с трите ресора, може да ги ръководи до края на мандата през есента на 2019 г.

Той вече е отговарял временно за транспорта, след като предишният зам.-кмет с този ресор Любомир Христов също подаде оставка заради скандал с обществена поръчка за спирките на градския транспорт.

От своя страна Дончо Барбалов заяви, че първото, което ще направи, е веднага да посети „Графа“, а възстановяването на трамвайното трасе по улицата е приоритет.

Фандъкова благодари на Крусев, като определи постъпката му като „достойна и мъжка“ и изтъкна, че тези черти не зависят от възрастта. Младостта на вече бившия зам.-кмет беше многократно изтъквана като недостатък от опозицията с аргумента, че показва липса на опит. „Вярвам в младите хора, желанието им за промяна, в смелите им идеи и ще продължа да го правя, защото този град е техен“, каза градоначалникът. Тя припомни и обектите, които са ремонтирани от 2016 г., когато Крусев й стана заместник.

Сред тях са булевардите „България“, „Васил Левски“, „Мотевидео“, „Тодор Каблешков“, „Черни връх“, „Христофор Колумб“, „Дондуков“ и др. Кметът на София подчерта също, че за тези две години са доставени 172 нови екоавтобуса, 58 трамвая, изграден е модел за довеждащ транспорт до метрото, а догодина автопаркът на градския транспорт ще бъде обновен на 90%.

„Това са резултати, с които си струва да се гордеем. Не всичко минава гладко, получавали сме много заслужени критики, но не трябва да омаловажаваме всичко свършено“, каза Фандъкова.