Назад

15 коли на ток чакат гостите от Европа на "Терминал 2"

Код „Брюксел” в София

Бърза връзка между летището и центъра за старта на председателството

Електромобили, безплатен градски транспорт, бързи писти за придвижване в София - това са част от мерките, които общината взема преди старта на БГ председателството, за да облекчи трафика и да намали замърсяването на въздуха. От днес в следващите 6 месеца поетапното затваряне на основни булеварди и центъра на София ще е нещо обичайно.

Код "Брюксел" ще чуват почти всеки ден софиянци в следващите 6 месеца. Това означава поетапно затваряне на пътя от летище София до НДК за придвижване на гостите от Европа до центъра на града и хотелите, в които ще отсядат.

Бързата връзка от Терминал 2 вече е възможна. Новият път до аеропорта от бул. "Брюксел" беше официално открит от министъра на транспорта Ивайло Московски и кмета на София Йорданка Фандъкова вчера.

Проектът включва директен път до Терминал 2, както и две връзки с Терминал 1. Общата дължина на трасето е 1100 метра. 372 от тях са във въздуха - има изградена естакада.

Откриването стана два дни преди официалната церемония за председателството на Съвета на ЕС. Общата стойност на проекта е малко над 13 млн. лева.

Електромобили ще возят гостите от Европа по време на българското председателство на ЕС.

Чуждите делегати ще се движат с 15 електрически автомобила. Те ще чакат чужденците на паркинга на Терминал 2 на летище София, съобщи вчера министерството на Лиляна Павлова.

С нулеви С02 емисии през следващите шест месеца електрическите коли ще осигуряват ежедневните трансфери на пристигащите делегати за събитията от календара на българското европредседателство. Колите ще се движат от летището до НДК и хотелите, в които са настанени гостите.

Начало на партньорството ще дадат министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и генералният мениджър на Рено Нисан България г-н Рено Пирел. Двамата подписаха договор за партньорство през декември, според който се предоставят 15 електрически автомобила и шофьори за тях на Българското председателство.

Специален информационен пул на летището ще насочва пристигащите делегати Категория В и С (експерти в работните групи и участници в сесиите от парламентарното измерение) към трансферните електромобили. Те са специално брандирани. За целта на летище София са инсталирани и три зарядни станции Schneider Electric. Те ще могат да се използват и от гостите и жителите на София, но едва след приключване на европредседателството.

Електромобилите са част от амбицията на България да работи по време на председателството си за запазване на високите стандарти за опазване на околната среда и качеството на живот на населението посредством устойчив растеж и "зелена икономика". Така страната ни ще покаже, че чрез новите технологии работи за намаляването на вредното въздействие върху околната среда и здравето на хората.

40 коли за ВИП гостите

ВИП гостите, които страната ни ще посрещне по време на европредседателството, ще пътуват в чисто нови коли. Те са взети под наем от НСО след обществена поръчка.

40 коли ще возят министрите и еврокомисарите, а с 40 микробуса ще пътуват делегациите по време на председателството.

"Това е автомобил от така наречения Е клас, дипломатически автомобил. Серийно производство, без никакви допълнителни екстри от стандартното оборудване", обясни Злати Райков, началник-отдел "Транспорт" в НСО.

1,2 млн. лв. са отпуснати от правителството и за техническото оборудване, монтирано в НДК, и за временния автопарк на службата.