Назад

„Витоша ски": "Имаме план за планината"

Вече има изработен от нас план за развитие на туризма на Витоша, както и за създаване на ски зона „Алеко". Това заявиха вчера от концесионера на ски зоната „Витоша ски" по повод пресконференция на ДСБ, „Зелените" и „Да, България". Те поискаха да се разработи цялостен план за развитие на туризма на Витоша.

От концесионера допълват, че плановете не са реализирани, защото са блокирани в съда от зелени неправителствени организации. Впоследствие с промени в Закона за горите били забранени всякакви действия в планината, тъй като планът за управление на Витоша като национален парк забранява промяна на предназначението на земите под съоръженията.

„Ние и днес препотвърждаваме готовността си да приемем всяка юридически валидна идея и да развием планинската инфраструктура в рамките на закона. Готови сме да изслушаме и общинските съветници на ДСБ и заедно да работим за превръщането на Витоша в европейско място за отдих и спорт с модерна инфраструктура", се казва в становището на „Витоша ски".

По-рано шефът на СОС Елен Герджиков опроверга във фейсбук твърдението, че ГЕРБ е гласувала решението за приватизацията на „Въжени линии".

„Вярвам, че след приемането на плана за управление на парк „Витоша" и приемане на специализирани устройствени планове Столична община ще има достатъчно лостове да изисква инвестиции и модернизация на съоръженията, без значение кой е операторът. За нас е важно да гарантираме на софиянци достъпа до планината", пише Герджиков.