Назад

„Труд" с отличия за журналистика и литература

 

19.12.2018 г., стр. 7

Столичната библиотека награди Анна Заркова и електронното издание на вестника

През последните 4 години читателите на културната институция са се увеличили с 20 000 души, отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова

52-хилядна публика присъди призовете

Сайтът на вестник „Труд" -trud.bg, получи награда от Столична библиотека за медийно отразяване в категория „Електронни медии". Призът взе управляващият редактор Ясен Люцканов на церемония на петите годишни награди в Американския център на библиотеката.

„Приемам наградата от името на всички, които стоят зад trud.bg - редактори, колеги от вестника, външните автори и програмистите. Пожелавам и на тях, и на читателите ни, светли празници с книга в ръка", каза още Люцканов.

Той уточни, че през 2018 година онлайн изданието има над 40 публикации, свързани със Столичната библиотека, които са достигнали до хиляди интернет потребители.

Журналистът Анна Заркова от екипа на вестника получи грамота за „Най-четен автор на научнопопулярна литература" за последната си книга „Българската мафия, както я видях".

„Написах книга, в която няма нищо измислено. Всичко е видяно, чуто и документирано в практиката ми на журналист. Има истини, които са премълчани, но това са истините, които не знам, и истините, които имат обратна страна и тя също не е лъжа. Надявам се книгата да си намери читатели и те да ми простят за премълчаните истини и имена", сподели Заркова.

В същата категория бе отличен и археологът проф. Николай Овчаров.

На церемонията, на която присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по култура Тодор Чобанов и зам.-министърът на образованието Деница Сачева, бяха връчени награди за „Читател на годината", където приза взе Христина Савова. „Най-четящо семейство" е сем. Георгиеви, а 10-годишна-та Ема Николова стана читател на годината на детска литература.

„Гордея се с работата на екипа на Столичната библиотека за инициативите, които създадоха условия за облекчаване на читателите дори в най-крайните квартали на общината. Това се случи благодарение на проекти за откриване на нови филиали", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова и поздрави библиотеката за 90-ата годишнина от създаването й.

„Благодарение на дейността на Столичната библиотека през последните 4 години читателите се увеличиха с 20 000 души", допълни тя.

„Тези награди са на базата на нашата 52-хилядна публика и на статистиката за най-търсените книги", обясни директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова.

Деница Сачева съобщи, че през следващата години предстои да се подпише национална програма за библиотеките, в която ще си сътрудничат Министерството на образованието и науката и Министерството на културата.

ПРОФ. НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ СЪЩО С ПРИЗ

Индиана Джоунс от „Труд" най-четен в науката

Разделя творчеството си в две направления

„Това е оценка на труда ми и за приноса в развитието на научнопопулярната литература. Аз вероятно имам най-голяма продукция в т.нар. научнопопулярна литература", заяви пред „Труд" археологът проф. Николай Овчаров, които беше награден от Столичната библиотека в категория „Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература". Призът е за книгите „Един археолог пътешества по света", „Перперикон и околните твърдини през Средновековието", „Цар Калоян - пълководецът" и „Шифърът на Перперикон".

„От няколко месеца водя рубрика във вестник „Труд", подчерта Овчаров. Професорът обясни, че разделя творчеството си на две направления. Първото е свързано с поредицата му за българските царе от Второто българско царство, от която вече 4 книги са публикувани - за Калоян, за Константин Тих, за Иван Александър и за Иван Шишман.

„Нейното заглавие е „Благословените крале", посочи той. Археологът смята да я допълни с още поне 3-4 заглавия.

Във второто направление Овчаров съсредоточава пътеписи, а последното му пътуване в Централна Америка е свързано с пътя на маите.

„Цяла година работих заедно с колектив върху публикация от 700 страници за Акропола на Перперикон, която след 18-годишни усилия се очаква да бъде издадена до края на януари 2019 година", допълни археологът.