Назад

Спират събарянето на опасна сграда на културата

За премахването на развалината на „Дондуков" 20 има решение от 2013 г.

Къщата е била на ген. Рачо Петров, дважди премиер на България

Министерство на културата (МК) прекрати разрушаването на сграда -паметник на културата, намираща се на ъгъла на ул. „Георги Бенковски" и бул. „Княз Александър Дондуков" в столицата. Инспекторатът за опазване на културното наследство към МК спря събарянето до изясняване на случая.

Въпросната къща е била дом на Рачо Петров -генерал от българска армия, военен министър в правителството на Стефан Стамболов и два пъти министър-председател на страната. Строена е през 20-те години на миналия век.

Премахването на опасната сграда е оспорено от внук на ген. Рачо Петров, носещ негово име. „Става въпрос за моята къща. Ние сме собственици, ние плащаме и данъците на същата тази община", казва Петров пред Би Ти Ви.

Дела за собствеността оставят стопанисването на произвола и докарват постройката до опасното състояние. Петров обаче твърди, че къщата е „обезопасена". Живеещи в съседство хора подкрепят разрушаването и питат наследника защо поне не я е оградил плътно.

На място вчера са били представител на фирмата, наета от общината да разруши сградата, на общинската дирекция за строителен контрол с всички необходими документи в присъствието на полицейски патрули.

За премахването на развалината на „Дондуков" 20 има решение на общинската дирекция по строителен контрол от 2013 г. Собствениците обаче не го изпълняват, затова тази пролет Столична община взе решение да я бутне за свои разноски и след това посъдебен път да търси обезщетение от тях. От общината поясняват, че екипът е бил пратен за срутването на постройката, тъй като е била окачествена като опасна от направление „Архитектура и градоустройство" към Общинския строителен контрол при предишни проверки.

След гражданския сигнал и намесата на Министерството на културата кметът Йорданка Фандъкова и министърът на културата Боил Банов са се чули по телефона и кметът е поискала наново да се провери цялата документация по процедурата за сградата, съобщиха от Столичната община.