Софийският оперативен щаб реши: Забранява се разполагането на маси и консумацията на място на територията на откритите Коледни базари в София


"Забранява се разполагането на маси и консумацията на място на територията на откритите Коледни базари в София. Забранява се и поставянето на открити сцени с провеждане на културна програма." Това реши на свое заседание Софийският оперативен щаб. Функционирането на Базарите ще е разрешено при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Организаторите на Коледните базари трябва да осигурят охрана за спазване на задължителните мерки, като не се допуска струпване на повече хора, въвежда се еднопосочност на движението и трябва да се осигурят отделни вход и изход. На територията на Базарите е задължително носенето на предпазни маски от търговците и посетителите.

На територията на общината ще функционират три Коледни базара – в пространството на Градската градина, в парка на НДК и на площад "Славейков". При установяване на нарушения и неспазване на въведените противоепидемични мерки пазарите ще бъдат затваряни.

На територията на Столична община продължава засиленият контрол от служители на СДВР, Общинска полиция, "Центъра за градска мобилност", Столичния инспекторат и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община за спазване на мерките в градския транспорт и търговските обекти.  За периода от 10.10.2020 г. до 18.11.2020 г. са направени 18 636 проверки.

От началото на месец ноември екипи на СДВР са проверили 6656 карантинирани лица.

От днес, 20 ноември, отвори още един специализиран КОВИД кабинет към 25. ДКЦ. Така специализираните кабинети за преглед на хора с грипоподобни симптоми към общинските ДКЦ-та са вече 11. До момента в тях са прегледани 1982 граждани, направени са 1904 антигенни теста, като положителните са  549 или 28% от тестовете.

В началото на следващата седмица Софийският оперативен щаб ще вземе решение за обучението в училищата. До 27 ноември учениците от 6. до 12. клас се обучават дистанционно, а учениците от начален етап на образование и 5. клас се обучават присъствено.