Обратно София получава 965 000 лева за почистване на река Искър от язовир „Панчарево“ до корекцията при летището

Столичната община ще получи 965 000 лева от правителството за почистване на коритото на река Искър от язовир „Панчарево“ до корекцията при летище „София“. Това стана ясно от днешното заседание на Министерски съвет в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова.

„Заедно с почистването на реката ще можем да изградим и велоалея и пешеходна алея покрай река Искър в района на „Панчарево“ и това да стане и място за разходка на хората. Всеки лев, инвестиран в превенция, се връща в пъти“ – посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Винаги сме действали максимално бързо, за да могат кметовете по общините и населените места веднага да започнат своите аварийни дейности" – отбеляза министър-председателят Бойко Борисов в рамките на днешното извънредно правителствено заседание. Финансовата подкрепа идва след вчерашното решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Превенцията с почистване на речните корита е изключително важна. Всяка година Столична община почиства около 100 км речни корита, инвестира и в изграждането на диги.