Лукчо и неговите приключения на сцената (Театър “Възраждане”; 12 юни, 20 юни и 11 юли)Едва ли има човек, който да не е чувал историята на най-известния лук в света, роден в Италия: ”Лукчо беше син на Лукан и имаше седем братя и сестри: Лукчо, Лучка, Луканчо и така нататък – все с имена, подходящи за едно почтено лучено семейство. Трябва веднага да ви кажа, че това бяха добри, но твърде нещастни хора” – така започва книгата на Джани Родари , ”Приключенията на Лукчо“.

Най-новото представление за деца на Театър “Възраждане” е по мотиви на едноименната книга и ще отведе детската публика в царството на плодовете и зеленчуците, в което цари вечната борба между доброто и злото. Премеждията на Лукчо с гордия и надменен дон Домат, вечно киселия принц Лимон и графините Череша публиката може да гледа на 12 юни, 20 юни и 11 юли.

Джани Родари е сред най-популярните автори на детска литература. "Приключенията на Лукчо" излизат извън страниците на автора, с прочит на режисьора Дарина Русева. За Дарина представлението е дебют. През 2019 г. тя завършва магистратура – специалност "Театрална режисура" в Руския държавен институт по сценични изкуства – Санкт Петербург, а нейн ръководител е Юрий Михайлович Красовский.

Увлекателната история за борбата между надменните плодове и бедните зеленчуци е облечена в изключително красиви костюми, дело на сценографа Ива Маркова. А музиката към спектакъла е на младия композитор Рене Ранев.
* * *
През целия си живот Джани Родари искрено се вълнува от съдбата на децата и техните фантазни светове. Писателят казва: "Сълзата на гладното дете тежи колкото цялата земя”.
* * *
„Приключенията на Лукчо” на Джани Родари е детска приказка, в която главният герой Лукчо се бори срещу несправедливото отношение към зеленчуците от страна на плодовата аристокрация, начело с принц Лимон и прекалено гордия дон Домат. През 1961 г. излиза съветски анимационен филм („Чиполлино”) по мотиви от книгата, а през 1971 г. – и игрален съветски филм. Пиесата е поставяна на различни театрални сцени по целия свят.

Творчески екип в състав:
Адаптация и режисура: Дарина Русева
Сценография и костюми: Ива Маркова
Композитор: Рене Ранев
Плакат: Силвия Василий
Фотограф: Даниел Рашев
В роли на:
РАЗКАЗВАЧ – Георги Златарев
ЛУКЧО – Георги Няголов
ЛУКАН – Христо Ботев
ДОН ДОМАТ – Свежен Младенов / Анатоли Лазаров
ПРИНЦ ЛИМОН – Боян Младенов
ЧЕРЕШКО – Виттория Николова
ГРАФИНЯ ЧЕРЕША I – Жана Рашева / Маринела Ангелова
ГРАФИНЯ ЧЕРЕША II – Донка Аврамова-Бочева