Back Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна със световно известния арх. Масимилиано Фуксас

"През последните години София се е променила много в положителна посока и това, което сте направили, е в правилната посока за града." Това каза италианският архитект с международна известност Масимилиано Фуксас в София на среща с кмета Йорданка Фандъкова. На срещата присъства и главният архитект Здравко Здравков, представители на "Конфиндустрия България", които организират конференция за дизайн и устойчиво развитие по повод Деня на италианския дизайн в София.

Развитието и оформянето на площадни градски пространства, достъпа на хората до тях и как градът да развие възможностите си да бъде привлекателно място, това обсъдиха кметът и италианският архитект.

"Важно е освобождаването на площадните пространства от автомобили и включването на озеленяване. Не трябва да има паркинги върху градските площади", каза категорично Фуксас. Той посети площадите около храм-паметника "Св. Александър Невски" и на "Света Неделя", където Столична община финансира извършването на археологически проучвания.

"Визията за развитие на градските пространства е ключова в разбирането ни за София като зелен град", подчерта кметът Фандъкова.

"Много е важно, че Столична община планира да възстанови знакови за града площади, оформянето на връзките и градските улици в центъра е съществено", посочи също архитект Фуксас.

Устойчивото развитие на градската среда е сред ключовите приоритети за София. Кметът Фандъкова запозна световноизвестния архитект с предложенията за промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община, които в момента се обсъждат в Народното събрание. "С тях искаме ограничаване на височината на строителство на високи сгради в София. Към момента имаме консенсус около това, че максимално допустимата височина в града ще бъде до 75 м – посочи Фандъкова. – Работим и по предложения за градската среда, която да дефинира изисквания към фасадите и градското обзавеждане."

Арх. Фуксас е носител на редица международни отличия и гост-лектор в редица университети. От 1994 до 1997 г. е член на градските комисии на Берлин и Залцбург. Дълги години Фуксас е посветен на изучаване на градските проблеми и отделя специално внимание на развитието на градските покрайнините. Сред най-големите му проекти са: "Зенит" – музикалната зала в Страсбург (2008), Международното летище в Шанхай, Китай (2007), Кулата на "Армани" в Токио, Япония (2007), Новият търговски център за изложения в Милано (2005), Новият конгресен център в Рим, Италия (текущ проект).