Back

Онлайн кампания на Столичната библиотека – 100 години от рождението на Валери Петров

На 22 април тази година се навършват 100 години от рождението на Валери Петров – големия български поет, блестящ театрален и кинодраматург и ненадминат преводач на Шекспир и Гьоте. Човек на Духа и на Словото, който със своята открита гражданска позиция беше нравствен коректив на обществото и същевременно деликатен, благ, с изключително чувство за  хумор. Валери Петров е автор на много прекрасни поетични книги и пиеси за деца и възрастни, сборници с пътеписи, сценарист на едни от най-известните наши игрални и анимационни филми.

По случай 100-годишнината на Валери Петров Столичната библиотека стартира онлайн кампания, която включва две виртуални инициативи.

„Пет приказки на Валери Петров търсят своите илюстратори“ е онлайн инициатива за деца, които рисуват героите от любимите си приказки на Валери Петров и изпращат снимки на илюстрациите си. Вече са получени над 100 рисунки за 4-те представени онлайн приказки. Известният български художник – илюстратор Христо Кърджилов се включи с видео уроци по рисуване. Ученици от 2. клас на първото училище в страната, носещо името на големия поет, ОУ "Валери Петров" в Плевен, изпратиха също своите илюстрации. Всички детски рисунки ще бъдат представени в единственото уникално издание на „Пет приказки“, което ще се съхранява в колекцията от ценни издания на Центъра за детска литература на Столичната библиотека.

Литературното онлайн предизвикателство „Валери Петров и аз” представя млади български поети, които споделят свое любимо стихотворение на големия автор, както и поетично послание, вдъхновено от поезията му. В инициативата с видео обръщения или стихове вече се включиха Росен Карамфилов, Рене Карабаш, Мария Куманова и др.

Клиповете и посланията на участниците представяме на сайта, на Фейсбук страницата на библиотеката и в Инстаграм,а детските илюстрации ще бъдат  публикувани на Фейсбук страницата на Детския отдел.

Споделете новата виртуална кампания на Столичната библиотека в чест на юбилея на откривателя на изчезващия вид – „хвърчащите хора“ – Валери Петров.