Back Софийският зоопарк започна подготовка за зимния сезон

Софийският зоопарк започна подготовка за зимния пероиод. Още през октомври поетапно стартира проверката на всички отоплителни системи и подготовката на вътрешните помещения за животните.

В "Мечкарника", където в момента живеят 7 мечки – 3 кафяви, една бърнеста, две черни американски и една хималайска – гледачите им постепенно намаляват техните дажби от храна и поставят слама във бърлогите им. Очакваме през декември мечките вече да са се унесли в зимен сън. Изключение прави само бърнестата мечка Лиам, която не спи през зимата, защото е топлолюбив вид – среща се на Индийския полуостров. За него са подготвени две по-широки вътрешни помещения с подходяща „мебелировка“ и отопление.

В зала "Гиганти", където живеят индийската слоница Артайда, белият носорог Чико, хипопотамът Норман и хипопотамът джудже Емилио, също тече подготовка. Вътрешната „спалня“ на Артайда е заредена с пясък, върху който тя може да си почива и спи. При хипопотама джудже, който е тропически вид, има легло от слама и специален басейн с топла вода. Гигантите ще излизат във външните си пространства само когато времето е по-меко и топло през предстоящите зимни месеци.

В сектор "Птици" през зимата се полагат специални грижи за екзотичните и тропически видове, чието отглеждане изисква по-висока температура и влажност на въздуха. Папагалите тукани и птиците носорози ще прекарат зимата във вътрешни волиери с отопление. Нелетящите птици – африкански щраус, нанду и ему също имат широки вътрешни помещения с постеля от сено и слама, както и отопление. Някои мигриращи хищни птици като египетските лешояди и белошипите ветрушки при по-ниски температури също ще бъдат прибирани във вътрешни волиери във "Фазанерията".

В езерото за водоплаващи птици са поставени „оранжерии“, където птиците да се хранят и да стоят на завет, а специална помпа в единия край на езерото осигурява водна циркулация и така да се поддържа незамръзнало водно огледало.

При "Приматите", които са чувствителни на ниските температури през зимата, във вътрешните помещения е осигурен дървесен мулч и слама, както и допълнително отопление.

За големите котки също се полагат специални грижи –  за тигрите, леопардите и ягуарите са изградени лежанки с вградено отопление, където те обичат да лежат, както и инфрачервени отоплителни лампи, които създават „топли зони“ в любимите за почивка места на животните.

Едни от най-чувствителните на студа животни са земноводните и влечугите. В "Тераруима" на Софийския зоопарк има изградени специални отоплителни системи и постоянно се следи каква е температурата и влажността на въздуха.

При повечето животни с изключение на мечките и влечугите дажбите от храна през зимния период се увеличават поради големия енергиен разход, предлагат им се и по-високоенергийни храни, повече витамини и хранителни добавки.

Има и животни в зоопарка, за които студените зимни месеци са благоприятни, защото са от северните ширини и имат приспособления за живот в сняг и при ниски температури. Такива са сибирският тигър, полярната сова, лебедите и гъските, както и новопристигналият снежен леопард. Други като вълците, чакалите, лисиците, елените, хищните птици, гарваните са представители на европейската фауна и понасят зимата добре.

Зоологическа градина – София вече работи със зимно работно време – от 8:30 до 16:30 часа, без почивен ден. Поради епидемичната обстановка залите „Големи котки, терариум и аквариум“, „Гиганти“ и зали „Примати“ 1 и 3 са затворени за посетители. Отворена за посетители е само зала „Примати“ 2.

Носенето на маски е задължително на територията на целия зоопарк.