Back Кметът Фандъкова представи предизвикателствата пред местните власти на регионален и градски икономически форум в Атина

 

"Енергийната сигурност днес е основата, на която се гради стабилността на държавите и градовете ни. Кризата с цените на енергоносителите, която започна през есента на 2021 г., постави огромни предизвикателства не само пред правителствата, но и пред нас, кметовете. Общините първи се изправихме пред нарастването на цените на горивата и трябваше да намерим решения, защото е важно да гарантираме обществения транспорт, уличното осветление, отоплението на детските градини и училища, на болниците. Решенията се намират тогава, когато има диалог между държава, местни власти и граждани." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на регионален и градски икономически форум, който се проведе на 20 октомври в Атина, Гърция.

„В София през последните години изпълняваме най-мащабната модернизация на градския транспорт и изграждаме най-бързия и екологичен транспорт – метрото. Тази година продължаваме на строим софийското метро, което вече има три линии. Закупуваме нови автобуси, електробуси, тролейбуси и трамваи. Заменяме старите дизелови автобуси с електрически и на природен газ. Въвеждаме иновации в обществения транспорт, за да насърчаваме гражданите да се придвижват с градски транспорт по-екологично и да гарантираме подобряване на качеството на въздуха, което е мой основен приоритет. Разработихме и иновативен проект за електрически малки автобуси“ – каза също Фандъкова.

По думите на кмета Фандъкова: „Кризата с горивата се отрази съществено на обществения транспорт. Само за няколко месеца в края на миналата година сметките за електричество на софийското метро се увеличиха над 2 пъти. Увеличението на сметките за природния газ на автобусите в градския транспорт достигна 300% ръст. За да гарантираме обществения транспорт, общината направи допълнителни разходи от общинския бюджет. Общо 40% от приходите от данъци на нашите граждани насочихме към стабилизиране и гарантиране на градския транспорт. Получихме компенсации за електроенергията от държавата от 1 юли, след като Народното събрание взе решение. Това ни помогна, но за съжаление за газа компенсации няма. На природен газ работи Топлофикация, която осигурява отопление на голяма част от града.“

"От българските градове София е лидерът в разработването на проекти за изграждане на възобновяеми енергийни източници. С цел осигуряване на алтернативни източници на енергия – по думите на Фандъкова – разработваме проекти за възобновяеми енергийни източници. София работи по проекти за въвеждане на ВЕИ в общински сгради – в 100 училища, в завода за преработка на отпадъци, в Столичния зоопарк" – посочи Фандъкова.

В отговор на въпрос Фандъкова коментира междусистемната газова връзка между България и Гърция. По думите ѝ тя е „от съществено значение за постигане на реална диверсификация в доставките на енергийни ресурси за България и за страните от Централна и Източна Европа. Проектът е част от гаранцията за стабилно икономическо развитие на България и в подкрепа на европейската политика за укрепване на независимостта и сигурността в доставките на енергоносители. Сигурна съм, че значимостта на този проект в условия на глобална енергийна криза, на ограничени доставки и на растящи цени, ще нараства.“

Кметът Фандъкова участва в регионален и градски икономически форум в гръцката столица заедно с кметовете: на Атина – Костас Бакоянис, на Тирана –  Ерион Велиай, на Лимасол, Кипър –  Никос Николаидес, на Прищина, Косово – Перпарим Рама.

По късно кметът Йорданка Фандъкова проведе среща с Димитрис Папастерги, ръководител на Централния съюз на гръцките общини и кмет на Трикала. Двамата разговаряха за предизвикателствата пред местните власти и се договориха да си партнират в търсенето на решения с Националното сдружение на общините в България.