Back Фандъкова по повод отбелязването на 84-та годишнина от "Кристалната нощ": Наш дълг е да се борим срещу езика на омразата

Кметът на София Йорданка Фандъкова взе участие в отбелязване на 84-та годишнина от "Кристалната нощ" – погромът, организиран от нацистите на 9 и 10 ноември 1938 г. срещу евреите. За да припомнят за тъмна дата в човешката история, която не бива да се повтаря, се събраха Организацията на евреите в България "Шалом", Американският еврейски комитет в София, Федерацията на ционистите в България, представители на местната власт и дипломатически представителства в България.

"Кристалната нощ" е станала символ на може би най-зловещото престъпление в историята на човечеството. Отбелязваме тази годишнина, за да покажем отново своята непримиримост към режим, който изтребва милиони човешки същества. И това е непримиримост към отнемането на изконни човешки права и насаждането на омразата. Уроците на историята ни показват, че не бива да допуснем в каквато и да е форма злото да обсебва живота ни" – каза кметът Фандъкова в присъствието на председателя на ОЕБ "Шалом" проф. д-р Оскар, директора на офиса на Американския еврейски комитет в София, Виктор Меламед, председателя на Федерацията на ционистите в България Николай Гълъбов, зам.-кмета по финанси и здравеопазване на София Дончо Барбалов.

През тази нощ стотици синагоги са опожарени, еврейски домове, магазини, стотици евреи са физически наранени, убити, над 30 хил. евреи са отведени в концентрационни лагери. С днешното събитие даваме началото на 80-годишнината от драматичните събития, които се случват в България през 1943 г.

"Благодарение на достойните българи и Българската православна църква 48 хил. евреи, част от българската държава, са спасени от сигурна смърт в концентрационните лагери" – посочи проф. Александър Оскар.

Кметът Фандъкова изтъкна, че: "София е символ на толерантността и мъдростта. С името си София значи Божията премъдрост. А това е в същността си послание за светлина и мир, за вяра и добро към ближния. Нашите предшественици ни оставиха послания за мир. В историята на нашия град хората неведнъж са се противопоставяли на омразата и на ежедневните прояви, които я подхранват, какъвто е езикът на омразата. Нетолерантността няма място по нашите улици и в нашия живот."

Фандъкова посочи, че Столичната община организира редица инициативи за изчистване на езика на омразата от сгради, улици, площади. "Нашият дълг е да се борим срещу езика на омразата ежедневно. Вярвам, че обединени срещу омразата, няма да я допуснем. Заедно ще продължим да показваме на света, че София означава Мъдрост" – заяви също кметът на София.

"Чрез Столичен инспекторат общината е отстранила надписи на омразата. Създаден е и механизъм за незабавна реакция" – информира също кметът Фандъкова.

Фандъкова поздрави Иван Алексиев, кмет на Община Поморие, която община получи отличието "Светлина на мира" за положени усилия в борбата срещу проявите на езика на омразата, престъпления от омраза, расизъм, ксенофобия и нетолерантността.