Back

София се класира сред „Технологични градове на бъдещето 2021“

София се изкачи нагоре в ежегодната класация на FDI Intelligence и групата на Financial Times за «Технологични градове на бъдещето». Списанието FDI Intelligence в партньорство с TNW (The Next Web) изготвиха тазгодишното издание на „Технологични градове на бъдещето 2021“ с цел да отбележат развитието на Европейските градове с най-обещаващи перспективи за стартъп бизнеси и инвестиции в технологии и иновации.

София се нарежда на 19-о място сред общо 76 европейски града, а през 2020 г. българската столица заемаше 20-о място.

Проучването включва данни от 76 европейски града и оценява инвестиционните възможности, наличието на квалифицирана работна ръка и развитието на инфраструктурата.

Петте водещи града в генералната класация са  Лондон, Париж, Дъблин, Берлин и Амстердам.

 

За рейтинга FDI оценява градовете по пет критерия:
• 
Икономически потенциал;
• Иновации и привлекателност;
• Привличане на преки чуждестранни инвестиции;
• Ефективност на разходите;
• Стартъп среда.

• В допълнение е създадена и шеста отделна категория „Стратегия за привличане на чуждестранни инвеститори“ и попадането в топ 20 по този критерии носи допълнителни точки към общия резултат за окончателното класиране.

В тазгодишното издание на проучването град София се изкачи в класацията спрямо резултатите си от миналата година по следните категории:
#19 
– Top 25 Tech Cities of the Future 2021 – Overall
#5   – Top 10 Tech Cities of the Future 2021 in Cost-Effectiveness
#10 – Top 10 Tech Cities of the Future – FDI Performance
#17 – Top 20 Tech Cities of the Future 2021 – FDI Strategy.

Несъмнено тази класация на София в престижното международно проучване „Технологични градове на бъдещето 2021“ е от голямо значение за имиджа на града и силната позиция на българската столица на глобалната карта.