Back Discoverer вече работи в София

Зам.-кметът Дончо Барбалов присъства на откриването на  Суперкомпютъра Discoverer в София и поздрави от името на Столична община екипите на консорциума "Петаскейл Суперкомпютър България" с осъществяването на проекта Суперкомпютър Discoverer, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking. Чрез Discoverer, който се намира в София Тех Парк, българската столица вече е част от европейската инфраструктура, свързана със суперкомпютрите.

„Това е стратегически обект за България и първи по рода си на Балканския полуостров, чрез който имаме достъп до висока технология, в пряка полза за науката и бизнеса.

Столична община подкрепи създаването на Дигитален иновационен хъб около Суперкомпютъра, тъй като това е възможност за напредък на столицата, която е средище на академичната общност и бизнеса.“ Каза Дончо Барбалов при откриване на Суперкомпютъра.   

"Като инструмент за моделиране и симулиране Суперкомпютърът дава възможност за развитие на иновациите, които да носят полза за човечеството тук и сега, води до повишаване на качеството на живот на всеки човек.

Наличието на Суперкомпютър в града, в който е концентрирана академична среда, български и международен бизнес, ще допринесе за привличане на нови инвестиции и развитие на новите технологии в София, България и региона" – посочи още Барбалов.

Сред официалните гости на символичното откриване днес в София Тех Парк бяха еврокомисар Мария Габриел и министърът на образованието проф. Николай Денков, представители на администрацията на ЕС, учени и специалисти.