Back

Обезопасяват „Симеоновско шосе” с острови и пешеходни пътеки


06.08.2021 г., с. 6

 

Знаци ще показват скоростта на колите по булеварда

Обезопасяват „Симеоновско шосе” с острови и пешеходни пътеки

Свързват велоалеите по „Раковска“ с тези пред НДК

 

Нова организация на движението ще има на бул. „Симеоновско шосе“ в столицата, като той ще бъде обезопасен с острови и пешеходни пътеки.

Булевард „Симеоновско шосе“ и улица „Проф. Георги Златарски“ са едни от най-натоварените трасета в София, а целта е да се осигури безопасно

преминаване на пешеходците.

„Тук има засилена концентрация на пътнотранспортни произшествия с пешеходци, има фатални случаи, системно има превишение на скоростта. Решили сме да направим пешеходни пресичания. С поставянето на острови по средата на платното ще намалим скоростта на автомобилите. Целта е да се намали пътният травматизъм в този участък“, заяви зам.-кметът на столицата по транспорта Кристиан Кръстев пред БНТ.

По думите му се изграждат камери по бус лентите, предстои и поставянето на светлинни знаци по пешеходните пътеки. „Булевард „Симеоновско шосе“ няма да бъде затворен, но ще бъде затруднено движението, следващите 3 дни трябва да сме приключили. Текат ремонти в целия град, използваме лятото“, допълни Кръстев.

По думите му в последните няколко години тук има засилена концентрация на пътнотранспортни произшествия с пешеходци. Само за 2019 и 2020 г. те са над 20, като сред тях има и фатални случаи.

„Тук има и системно превишаване на скоростта, освен това в този участък в посока "Околовръстния път" има само две пешеходни пресичания. Затова ще направим повече пешеходни пресичания, а с поставянето на острови по средата на платното ще се намали и скоростта на автомобилите, преминаващи оттук. Това са няколко мерки, с които искаме да намалим пътния травматизъм в този участък и да накараме водачите да са по-внимателни“, каза още той.

Тази година ще поставим светлинни знаци по пешеходните пътеки, а в края на годината и знаци, които ще показват скоростта, с която преминават шофьорите, добави Кръстев пред БНТ.

„Работим по свързаността на велоалеите. Това ще бъде фокусът ни в следващия месец и половина. В следващите дни ще започнем един от първите проекти, с които да свържем велоалеите по ул. „Раковски“ с тази около НДК. Планираме и изграждане на няколко бус ленти, с които ще осигурим по-бързото движение на градския транспорт, уточни зам.-кметът по транспорта на столицата.