Back

Зелен покрив на първото школо в „Манастирски ливади“


22.07.2021 г., с. 7

 

Зелен покрив на първото школо в „Манастирски ливади“

 

Първото училище с детска градина в столичния квартал „Манастирски ливади-запад“ ще има озеленен покрив и стена за катерене.

Това съобщи във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

До края на годината ще приключат събарянето и разчистването на недовършената сграда на фондация „13 века България“ и на освободения терен бъде изградено школото.

Целта е догодина да започне строителството.

Ще може да се изгради детска градина за 4 групи и училище с 21 паралелки от I до VII. Така над 630 деца от квартала ще имат място, на което да се обучават близо до дома им.

На терена от 6 дка ще има физкултурен салон, открити спортни площадки за футбол, баскетбол, волейбол, писта за бягане, публично пространство на училищния двор, площадки на детската градина и паркинг. Покривът на югоизточното тяло се предвижда да бъде озеленен.

Училището и детската градина ще са с отделни входове.

Междувременно вчера стана ясно, че Столичната община внедрява система за производство на зелена енергия и умни комунални услуги в най-голямата детска градина в страната - 76 ДГ „Сърничка“ в „Младост“ 4. В момента на покрива на детската градина се монтират соларни панели.

Проект

Проектът предвижда и запазване на отделни щандове за търговия с определени стоки като риба и хляб. Това може да става в двата странични корпуса на сградата. Тя има три кораба, като централният е най-силно подчертан по височина и широчина. Той ще бъде преустроен в супермаркет, като се планира в средата му да бъде възстановен автентичният фонтан. За целта ще бъдат използвани чертежите на някогашния проектант на халите арх. Наум Торбов. Идеята е фонтанът да стане център на цялата вътрешна композиция. Такова изискване е поставил експертният съвет при предишното разглеждане на предложението за реконструкция на халите, с което инвеститорът „Кауфланд“ се е съобразил. Заложено е и запазване на археологическите пластове, които са под сградата и евентуално тяхно бъдещо проучване.

От Националния институт за недвижимо културно наследство също препоръчаха съгласуване на проекта. От там обаче посочиха, че той формално запазва търговската функция на сградата, но променя автентичността му на закрит пазар за различни търговци.

История

Централните софийски хали са една от емблематичните сгради за София. Строена в периода 1909 -1911 г. по проект на арх. Наум Торбов. Самата идея за изграждане на покрит пазар в столицата датира още от края на XIX век.

През 1955 г. халите са обявени за паметник на културата от национално значение.