Back

Фестивал на музикалния театър събира хитови спектакли


17.06.2021 г., с. 17

 

В ПАРКА НА ВОЕННАТА АКАДЕМИЯ ОТ 25 ЮНИ

Фестивал на музикалния театър събира хитови спектакли

 

Звездите на Оперетата откриват първия Софийски фестивал на музикалния театър на 25 юни в парка на Военната академия с концерта спектакъл „Една вечер с хитовете на Бродуей“. Ще прозвучат популярни мелодии от прочути мюзикъли: „Кабаре“, „Котки“, „Чикаго“, „фантомът на операта“, „Мис Сайгон“, „Сънсет булевард“, „Исус Христос суперзвезда“, „Магьосникът от Оз“. Голяма част от тях са поставени за първи път у нас именно на сцената на Музикалния театър, който е учредител на фестивала с подкрепата на Столична община. Амбицията на организаторите е той да се превърне в знаково събитие в културния календар на София.

Акцент в първото издание са мюзикълът и съвременният балет. Спектаклите ще се играят на специално изградена фестивална сцена, разполагаща с 560 места, но на този етап заради противоепидемичните мерки ще бъдат запълнени половината от тях.

Във втората вечер на фестивала, 26 юни, ще бъде показан световноизвестният мюзикъл „Клетниците“в постановка на Софийската опера и балет. Той ще се играе на сцената на операта с начало 19.00 ч. Ансамбловата мощ и емоционалните внушения са марката на спектакъла в режисьорската версия на акад. Пламен Карталов.

На 27 юни гостува Държавна опера - Стара Загора, с три балетни миниатюри: „Танц при изгрев слънце“, „Лотос“ и „Следващият“. Хореографите Силвия Томова, Алесандра Скаламбрино (Италия) и изградилият международна кариера Христиан Бакалов вдъхват живот на своите поетични послания чрез талантливите артисти от интернационалната трупа на балета на Старозагорската опера.

Легендарният рок мюзикъл „Коса“ - постановка на Държавна опера - Варна, ще бъде показан на 3 юли на сцената на фестивала. Той гостува само два дни след премиерата си във Варна. Режисьор е Борис Панкин. В главните роли ще гледаме Мариан Бачев, Виктор Ибришимов, Нора Караиванова и солистката на Музикалния театър Десислава Николова.

На 4 юли в афиша на Софийския фестивал на музикалния театър е мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“ на Музикално-драматичен театър - Велико Търново. Създаден по оригиналния текст на Добри Войников с музиката на Дечо Таралежков, в търсенията си да внушат посланията на времето и епохата, авторите на спектакъла правят препратки и към днешния ден.

Първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър ще бъде закрито на 10 юли с екстравагантния спектакъл Carmen Collection на балет „Арабеск“ - най-старата и утвърдена трупа за съвременен балет у нас. Спектакълът -дело на хореографа Боряна Сечанова с музиката на Петър Дундаков, се заиграва с актуални клишета - модния подиум и чалга-културата.

Всички спектакли от програмата на фестивала, с изключение на „Клетниците“, ще се играят в парка на Военната академия от 20.00 ч.