Back

Столичният зоопарк стана дом на 5 яркочервени ибиса


10.08.2021 г., с. 8

 

Столичният зоопарк стана дом на 5 яркочервени ибиса

 

Най-новите екзотични обитатели в Софийския зоопарк са прекрасните, яркочервени ибиси. В началото на август 2021 групата от 5 ибиса пристигна в „Зоологическа градина - София“ от зоопарка в гр. Веспрем, Унгария, и вече са настанени в специално изградена за тях просторна волиера във фазанерията в сектор „Птици“ на зоопарка, където посетителите могат да ги видят. Там те разполагат с водоем и специално изградени ниши за гнездене в масив от изкуствени скали.

Червените ибиси обитават влажни гори и блатисти местности в Южна Америка и са един от националните символи на Тринидад и Тобаго.

Окраската на оперението при младите птици е смесица между сиво, кафяво и бяло.

Типичният си яркочервен цвят възрастните дължат на пигменти в храната, която се състои от ракообразни, мекотели и насекоми. Те я набавят с помощта на специфичния си извит клюн, с който разравят тинята в плитки водоеми. Продължителността на живота им е около 9 – 10 години.

Живеят в смесени колонии, които дори включват птици от други видове. Двойките разполагат гнездата си в близост едно до друго. Те са общителни и социални, като с цел защита често се събират в големи групи.